De algehele gemeenschap van goederen verdwijnt

Enkele weken geleden plaatsten we op onze site al het bericht ‘Wetsvoorstel beperking omvang wettelijke gemeenschap van goederen‘. Als u in Nederland trouwt zonder dat u huwelijkse voorwaarden maakt, dan heeft dat tot gevolg dat al het privé vermogen dat u voor uw huwelijk had en (al het privé vermogen van uw partner van voor het huwelijk) na het huwelijk van u samen wordt. Dit wordt de “algehele gemeenschap van goederen” genoemd.

 

Wetsvoorstel is aangenomen en wordt officiële wet

Vandaag is in de Eerste Kamer de wet aangenomen waarin het systeem van de algehele gemeenschap van goederen wordt aangepast. Op het moment dat de nieuwe wet in werking treedt wordt niet meer alles wat u voor het huwelijk had van u samen. In grote lijnen bepaalt de nieuwe wet het volgende: In principe blijft alles wat u voor het huwelijk had van u privé. Dit geldt zowel voor de goederen als voor de schulden die u mogelijk heeft. Stel dat u voor uw huwelijk een huis alleen op uw naam hebt aangekocht en daarvoor een lening hebt afgesloten die ook alleen op uw naam staat. Na de huwelijkssluiting blijft het huis op uw naam en de lening die u bent aangegaan van u alleen. Hetzelfde geldt voor de goederen en schulden die uw partner voor het huwelijk had. De wet maakt hier één uitzondering op: de goederen die u voor het huwelijk samen hebt gekocht, blijven na de huwelijkssluiting ook van u samen. Hetzelfde geldt voor de schulden die u voor het huwelijk gezamenlijk bent aangegaan. Koopt u samen met uw partner een huis en sluit u daarvoor samen een hypotheek af, dan blijven het huis en de hypotheek ook na de huwelijkssluiting van u samen.

Alle goederen die u na de huwelijkssluiting krijgt en alle schulden die u na de huwelijkssluiting aangaat, worden automatisch van u samen. Uw koopt bijvoorbeeld na het aangaan van uw huwelijk een auto. Die auto valt automatisch in de huwelijksgemeenschap. Dat houdt in dat die auto automatisch van u allebei wordt. Hetzelfde geldt voor een lening die u misschien bij de bank aangaat om de auto te kunnen kopen. Ook die schuld valt in de huwelijksgemeenschap en wordt van u samen.

Nieuwe regels voor erfenissen en schenkingen die een gehuwde ontvangt

Een tweede grote verandering is dat een eventuele erfenis of schenking die u van iemand ontvangt, niet meer automatisch van u samen wordt als u getrouwd bent. Nu is het zo dat als u een geldbedrag van uw ouders geschonken krijgt, dit geld automatisch van u en uw partner samen wordt. Dit komt door het bestaan van de “algehele gemeenschap van goederen”. Willen uw ouders dat het geschonken bedrag van u privé blijft, dan moeten zij een zogeheten “uitsluitingsclausule” bij de schenking opnemen. Met die uitsluitingsclausule wordt voorkomen dat het geldbedrag van u en uw partner gezamenlijk wordt.

In de nieuwe wet wordt dit systeem als het ware omgedraaid. Dit betekent dat een schenking die u ontvangt automatisch van u privé blijft. Het maakt daarbij niet uit of u bent getrouwd of niet. Stel dat de schenker graag wil dat u en uw partner gezamenlijk een geldbedrag krijgen. De schenker moet dan uitdrukkelijk aangeven dat hij wél wil dat de schenking in de huwelijksgemeenschap valt. Dit wordt soms wel de “insluitingsclausule” genoemd om het verschil met de uitsluitingsclausule duidelijk te maken.

De nieuwe wet en huwelijkse voorwaarden

De invoering van de nieuwe wet heeft geen gevolgen voor de mogelijkheid om huwelijkse voorwaarden te maken. Als u het nieuwe wettelijke systeem dat op huwelijken van toepassing wordt niet wil, dan kunt u daar ook na de invoering van de nieuwe wet door middel van huwelijkse voorwaarden vanaf wijken.

Voor alle bestaande huwelijken waarbij geen huwelijkse voorwaarden zijn afgesloten blijft het oude systeem van de “algehele wettelijke gemeenschap van goederen” bestaan.

Wanneer de nieuwe wet precies in werking treedt is nog niet bekend. Uiteraard laten we u de datum weten, zodra deze bekend is.

Joost Diks
Joost Diks Joost Diks

Waarmee kan ik u van dienst zijn?

Stuur mij een bericht of een terugbelverzoek

Bel mij Stuur bericht

Meld u aan voor onze opleidingen nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ons aanbod. Meld u hieronder aan en ontvang als eerste een overzicht van nieuwe data en opleidingen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.