Alleen met de kinderen naar het buitenland, toestemming nodig?

De laatste inkopen worden gedaan, de koffers worden ingepakt, de uitstapjes worden gepland en de vluchttijden worden gecheckt. Nog maar een enkele week en dan is het al zover… de zomervakantie begint!

Iets wat in de verband met alle voorpret en vakantiestress vaak vergeten wordt (bewust of onbewust) is dat beide gezaghebbende ouders toestemming moeten geven als u met uw kinderen naar het buitenland op vakantie gaat.

 

Toestemming is vereist

Als u als gezaghebbende ouders samen met uw kinderen op vakantie gaat, dan hoeft u niets te regelen. Het is dan immers duidelijk dat u allebei toestemming geeft.
Als u samen met een andere ouder het gezag over de kinderen heeft en u wilt alleen met de kinderen op vakantie (bijvoorbeeld omdat u gescheiden bent), dan dient de andere met het gezag belaste ouder toestemming te geven voor deze reis. U moet bovendien ook aan kunnen tonen dat u toestemming heeft.
Op de website van de rijksoverheid  is een formulier te vinden, welk formulier door beide ouders ingevuld kan worden. Hiermee kunt u aantonen dat u toestemming heeft van de andere ouder voor de reis naar het buitenland.  Voor uw gemak is de link hier opgenomen: rijksoverheid.nl

Vervangende toestemming

Stel dat de andere ouder u geen toestemming wil geven om met uw kinderen naar het buitenland te gaan, dan hoeft u niet direct de vakantie te annuleren. Een advocaat kan dan de rechtbank verzoeken om vervangende toestemming voor de reis. Hetzelfde geldt overigens als uw ex-partner niet wil meewerken aan de aanvraag van identiteitskaarten of paspoorten voor de kinderen. In die gevallen kan de rechtbank worden gevraagd om vervangende toestemming voor de aanvraag van de identiteitskaarten of paspoorten.

Werkt de andere ouder niet mee, annuleer dan dus niet direct die vakantie, maar neem contact met ons op! Wij kunnen helpen door het vragen van vervangende toestemming aan de rechter.

Meld u aan voor onze opleidingen nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ons aanbod. Meld u hieronder aan en ontvang als eerste een overzicht van nieuwe data en opleidingen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.