Dat kan vanaf nu een stuk eenvoudiger!
Als u geld te vorderen heeft van iemand met een buitenlandse bankrekening en diegene betaalt niet vrijwillig, zult u een procedure moeten starten. Om te voorkomen dat u uiteindelijk – ondanks een veroordelend vonnis – met lege handen komt te staan, kan het verstandig zijn om conservatoir (bewarend) beslag te laten leggen op de bankrekening van de schuldenaar. Heeft u een schuldenaar met een buitenlandse bankrekening binnen de Europese Unie, dan is het met ingang van 18 januari 2017 een stuk eenvoudiger om daar beslag op te laten leggen. Op die datum is namelijk Verordening nr. 655/2014 (kort gezegd: de Europese bankbeslagverordening) in werking getreden. In deze bijdrage kunt u lezen hoe u bewarend beslag kunt laten leggen op een buitenlandse bankrekening. Dit kan bijvoorbeeld in erfrechtkwesties een goed instrument zijn.
Doel verordening
Verordening nr. 655/2014 – ook wel aangeduid met EAPO (European Account Preservation Order) – is door Europa in het leven geroepen om het voor schuldeisers – bedrijven en consumenten – eenvoudiger te maken om conservatoir beslag te laten leggen op een buitenlandse bankrekening binnen de Europese Unie. Vóór 18 januari 2017 moest een procedure worden gestart in het land waar de schuldenaar bankierde om bewarend beslag te kunnen leggen. Dit ging gepaard met de nodige tijd en kosten, waardoor een schuldeiser daar vaak vanaf zag. Soms met alle gevolgen van dien. Met enige regelmaat maakt een schuldeiser de nodige proceskosten om zijn gelijk te halen, maar valt er op de schuldenaar uiteindelijk niets meer te halen omdat hij zijn bankrekening heeft leeggehaald. Dit kan bijvoorbeeld ook gebeuren wanneer u als schuldeiser iets te vorderen heeft van een inmiddels overleden schuldenaar.
Vanaf 18 januari 2017 is het mogelijk om in uw eigen land een Europees bevel te vragen, waarmee beslag kan worden gelegd op een bankrekening in een andere lidstaat van de Europese Unie met uitzondering van Denemarken en het Verenigd Koninkrijk. De Europese Unie hoopt op deze manier het aantal oninbare geldvorderingen terug te dringen. Goed nieuws dus voor consumenten en bedrijven die nog geld te innen hebben bij een of meerdere schuldenaren.
In welke gevallen?
Heeft u geld te vorderen van een schuldenaar en bent u woonachtig in een Europese lidstaat? Dan kunt u om een Europees bevel tot beslaglegging vragen op een voor u bekende bankrekening van degene waar u nog geld van tegoed heeft in een lidstaat van de Europese Unie. Dit kunt u doen voordat u gaat procederen bij de rechtbank. Na het leggen van het beslag moet u dan wel binnen 30 dagen een gerechtelijke procedure starten. U kunt ook om een Europees bevel verzoeken tijdens of na afloop van een procedure. Weet u niet precies welke rekening(en) uw schuldenaar in het buitenland heeft, dan kunt u ook om inlichtingen vragen over individuele rekeningen. Dat kunt u alleen doen wanneer u de procedure al afgerond heeft, en u in het gelijk bent gesteld door de rechter.
Gevolg
Met het Europees bevel kunt u derdenbeslag laten leggen. Dat betekent dat u beslag laat leggen onder een derde, namelijk de bank, vanwege hetgeen u nog te vorderen heeft van uw – al dan niet overleden – schuldenaar. Het gevolg daarvan is dat het banksaldo als het ware wordt ‘bevroren’, zodat u – zodra u een executoriale titel (een veroordelend vonnis van de rechter) heeft verkregen – uw vordering kunt verhalen op dit ‘bevroren’ banksaldo.
Tips
Heeft u bijvoorbeeld geld te vorderen van iemand die inmiddels is overleden en heeft de overledene een buitenlandse bankrekening binnen de Europese Unie, dan kan het verstandig zijn om conservatoir beslag te laten leggen op deze rekening. Zeker wanneer u vermoedt dat het vermogen in de nalatenschap beperkt is en/of u vermoedt dat de erfgenamen niet bereid zijn om de schuld van de erflater te voldoen, doet u er verstandig aan om contact op te nemen met een advocaat. Hij of zij kan u helpen bij het vragen van een Europees bevel.
Het mooie van beslag in het algemeen en het Europese bankbeslag in het bijzonder is dat de schuldenaar in beginsel niet bij de procedure tot beslaglegging betrokken wordt. Hij heeft dus geen weet van het feit dat u een beslagprocedure gestart bent. De schuldenaar wordt pas op de hoogte gesteld zodra het beslag is gelegd. Pas daarna kan de schuldenaar desgewenst bezwaar maken tegen de beslaglegging. Het verrassingseffect is hierdoor groot. Hierdoor vergroot u de verhaalbaarheid van uw vordering. Wacht daarom niet te lang, en kom in actie!