10 nov

Actualiteiten Relatievermogensrecht 2020

Aantal PO punten: 4

Het belangrijkste nieuws voor uw praktijk over het huwelijks-, partnerschaps- en samenlevingsvermogensrecht anno nu.

 

Op dinsdag 10 november 2020 organiseert FEIN de cursus Actualiteiten Relatievermogensrecht.

Het relatievermogensrecht (huwelijks-, partnerschaps- en samenlevingsvermogensrecht) blijft in ontwikkeling, niet in de laatste plaats onder invloed van uitspraken van de Hoge Raad. Van kosten van de huishouding, tot toestemming en bestuur, van de omvang van wettelijke gemeenschap van goederen tot afwikkeling van huwelijkse voorwaarden en verevening van pensioenrechten. In deze actualiteitencursus relatievermogensrecht komen alle actualiteiten over deze onderwerpen stuk voor stuk aan bod.

Hoogleraar André Nuytinck bespreekt op overzichtelijke wijze de wettelijke regeling en de recente rechtspraak van de Hoge Raad over de belangrijkste onderwerpen binnen het relatievermogensrecht:

Rechten en verplichtingen echtgenoten en geregistreerde partners
Onderwerpen zoals de kosten van de huishouding, de gewone gang van de huishouding, economische deelgerechtigdheid, toestemming en bestuur zullen de revue passeren.

Omvang wettelijke gemeenschap van goederen
Tot dit thema behoren vraagstukken omtrent goederen en schulden, gerechtigdheid en bestuur, reprises en récompenses, alsmede ontbinding van de gemeenschap (Wet beperking omvang wettelijke gemeenschap van goederen).

Verdeling ontbonden huwelijks- en partnerschapsgemeenschap
André Nuytinck behandelt het verschil met de eenvoudige gemeenschap wat gerechtigdheid en bestuur betreft en maakt een uitstapje naar het algemeen vermogensrecht, in het bijzonder titel 3.7 BW. Hij vergelijkt echtgenoten en geregistreerde partners enerzijds met ongehuwd en ongeregistreerd samenwonenden anderzijds.

Huwelijkse voorwaarden en partnerschapsvoorwaarden in het algemeen
Naast een algemene behandeling, is er aandacht voor de verhouding tot het (echt)scheidingsconvenant, beperkte gemeenschappen en periodieke en finale verrekenbedingen, de Wet verevening pensioenrechten bij scheiding en Wet pensioenverdeling bij scheiding 2022 en het samenlevingscontract.

* vFAS-, VEAN-, EPN-, INSOLAD- en NOVEX-leden ontvangen 10% korting op de cursusprijs

Locatie

De Gele Kegels
Kennedyplein 1-5
5611 ZS Eindhoven

André Nuytinck

Docent André Nuytinck

Prof. mr. André Nuytinck studeerde Notarieel Recht aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij is hoogleraar privaatrecht, in het bijzonder personen-, familie- en erfrecht, aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en hoogleraar burgerlijk recht,  in het bijzonder personen-, familie- en erfrecht, bij het Centrum voor Notarieel Recht aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Verder was hij adviseur van de initiatiefnemers Wet beperking omvang wettelijke gemeenschap van goederen en was hij lid van de Staatscommissie Herijking Ouderschap.

 • Datum: 10 november 2020
 • Inloop: Vanaf 13:00 uur
 • Duur: 13:30 - 17:45u
 • Locatie: Eindhoven
 • Kosten: €350 excl. BTW
 • Inschrijven tot: 3 november 2020
 • Aantal PO punten: 4
* * vFAS-, VEAN-, EPN-, INSOLAD- en NOVEX-leden ontvangen 10% korting op de cursusprijs
 • Deelnemer(s)

 • VoornaamAchternaamMijn kantoorE-mailadresLidmaatschap (i.v.m. korting) 
 • Voeg nog een deelnemer toe voor dezelfde cursus
 • Factuurgegevens

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.