Dag van de Scheiding 2024

Scheiden samenwoners ook?

Dit is het thema van de Dag van de Scheiding, een jaarlijks terugkerende dag in het leven geroepen door de vFAS, de Vereniging van Familie- en erfrecht Advocaten en Scheidingsmediators, iedere tweede vrijdag van september. Dit jaar vindt de Dag van de Scheiding plaats op 13 september 2024. Advocaten Familie- en Erfrecht vindt het belangrijk dat er blijvende aandacht is voor de noodzaak van een goede begeleiding van partners die uit elkaar gaan. Wij ondersteunen dit initiatief dan ook van harte!

 Samenwoners scheiden ook

Steeds meer stellen kiezen voor samenwonen in plaats van trouwen. Daarmee neemt ook het aantal ongehuwde samenwoners dat uit elkaar gaat toe. Samenwoners scheiden ook, maar veelal zonder tussenkomst van een rechter. Dat is een van de  grootste verschillen met getrouwde stellen die uit elkaar gaan.

Samenwoners en ouderschapsplan

Een van de overeenkomsten met gehuwden die gaan scheiden, is de verplichting om een ouderschapsplan op te stellen als u samen kinderen heeft onder de 18 jaar waar u samen het ouderlijk gezag over heeft. Een gespecialiseerd advocaat of mediator van ons kantoor kan daarbij behulpzaam zijn en de soms lastige gesprekken over de kinderen begeleiden, advies geven en de afspraken vastleggen.

 Geen wettelijke regeling voor samenwoners

Voor samenwoners bestaat geen bijzondere wettelijke regeling waarin de onderlinge vermogensrechtelijke verhoudingen worden geregeld. Dat leidt in de praktijk tot allerlei problemen en discussies, bijvoorbeeld de vraag of de ene partner recht heeft op vergoeding van investeringen in het vermogen van de andere partner. Dergelijke vorderingen kunnen tussen samenwoners bovendien verjaren.

 Wel of geen samenlevingscontract?

Veel samenwoners maken onderling afspraken die zij vastleggen in een samenlevingscontract. In een samenlevingscontract staan afspraken die gelden tijdens de samenleving over bijvoorbeeld de gezamenlijke woning, kosten van de gemeenschappelijke huishouding, inboedel, of aanspraken op partnerpensioen. Daarnaast wordt in de meeste samenlevingscontracten ook aandacht besteed aan de gevolgen van de beëindiging van de relatie, bijvoorbeeld hoe gezamenlijk vermogen moet worden verdeeld na beëindiging van de relatie. Dit biedt houvast bij uit elkaar gaan. Als er geen samenlevingscontract is, kunnen samenwoners niet op een specifieke wettelijke regeling terugvallen. Uiteraard moeten ook dan de gemeenschappelijke bezittingen worden verdeeld en afspraken worden gemaakt over de voldoening van de  gezamenlijke schulden, zoals bijvoorbeeld de koopwoning en hypothecaire geldlening.

Zoekt u vrijblijvend advies van een familierechtspecialist?

Op 13 september 2024 kan iedereen die vragen heeft over samenwonen en scheiden, vrijblijvend terecht bij Advocaten Familie- & Erfrecht op telefoonnummer 088 – 0209444. U kunt uw vragen ook per e-mail stellen (info@familie-erfrecht.nl). De familierechtspecialisten van Advocaten Familie- & Erfrecht staan voor u klaar. Ook voor andere vragen over scheiden, zoals bijvoorbeeld vragen over de vermogensrechtelijke afwikkeling van de scheiding, huwelijkse voorwaarden, alimentatie, gezag en omgang, kunt u bij hen terecht.

Meld u aan voor onze opleidingen nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ons aanbod. Meld u hieronder aan en ontvang als eerste een overzicht van nieuwe data en opleidingen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.