Hét boek over partneralimentatie vanaf 1 januari 2020 verschijnt vandaag

Wet Herziening partneralimentatie

De hoofdregel dat 12 jaar partneralimentatie moet worden betaald houdt op te bestaan.

Op 1 januari 2020 treedt de Wet Herziening partneralimentatie in werking. De duur van de partneralimentatie wordt daarmee ingrijpend verkort. Het uitgangspunt wordt dat alimentatie betaald moet worden voor een periode die gelijk is aan de helft van de tijd die het huwelijk heeft geduurd, maar maximaal 5 jaar. Uitzonderingen zijn er voor echtgenoten met kinderen en voor huwelijken die langer hebben geduurd dan 15 jaar. Voor de auteur van het boek De Wet Herziening partneralimentatie, Bregje Boelens was dit aanleiding om de regelgeving die geldt tot 1 januari 2020 en de regelgeving die vanaf 1 januari 2020 geldt met elkaar te vergelijken. Eerder wees collega Edith Schnackers u al op de wijzigingen met betrekking tot de partneralimentatie per 1 januari 2020 [De 3 wijzigingen per 1 januari 2020 die u moet kennen op het gebied van partneralimentatie 01/12/2019]

Het Boek Wet Herziening partneralimentatie

In het boek Wet herziening partneralimentatie beschrijft Bregje Boelens eerst het recht op partneralimentatie tot 1 januari 2020. Zij gaat daarbij onder andere in op het systeem van de wet, de grondslag voor partneralimentatie, wanneer partneralimentatie automatisch stopt (stopt partneralimentatie vanzelf als iemand gaat samenwonen?), de wettelijke maatstaven bij vaststelling van partneralimentatie, de rangorde en indexering. Ook worden onderwerpen als wijziging van partneralimentatie en de alimentatieovereenkomst (welke afspraken mag je zelf maken over alimentatie?) besproken. Deze onderwerpen komen ook aan de orde bij behandeling van het recht op partneralimentatie vanaf 1 januari 2020. Het boek is bestemd voor juristen in de praktijk zoals advocaten en notarissen maar is ook goed leesbaar voor iedere geïnteresseerde in partneralimentatie.

Bestel het boek bij Boom Den Haag. >

Meld u aan voor onze opleidingen nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ons aanbod. Meld u hieronder aan en ontvang als eerste een overzicht van nieuwe data en opleidingen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.