Hoe lang moet u partneralimentatie betalen? Hoe lang ontvangt u nog partneralimentatie?

Met ingang van 1 januari 2020 is de periode waarover partneralimentatie moet worden betaald aanzienlijk verkort. De publieke belangstelling voor deze wetswijziging is groot. Onlangs publiceerde de NRC een uitgebreid artikel over dit onderwerp: Drie keer per week naar de kapper, ook na de scheiding Als expert partneralimentatie en schrijver van het naslagwerk over partneralimentatie anno nu sprak collega Bregje Boelens met de NRC.

Wat is er nu precies veranderd? Over welke periode dient na een scheiding partneralimentatie te worden betaald? Hieronder vindt u de hoofdlijnen van de Wet herziening partneralimentatie op een rij.

 

Wet herziening partneralimentatie

Op 1 januari 2020 is de Wet herziening partneralimentatie in werking getreden. De grootste verandering die met deze wet is doorgevoerd, is een verkorting van de periode waarover partneralimentatie na de scheiding moet worden betaald. De periode waarover partneralimentatie moet worden betaald na een scheiding is teruggebracht naar de helft van de duur van het huwelijk, met een maximum van vijf jaar. Voor langdurige huwelijken en voor huwelijken met jonge kinderen gelden uitzonderingen. Ook kan de periode waarover partneralimentatie moet worden betaald worden verlengd. Hiervoor is in de wet een hardheidsclausule opgenomen.

Uitzondering duur partneralimentatie voor huwelijken die langer dan vijftien jaar hebben geduurd

En de alimentatiegerechtigde maximaal tien jaar jonger is dan AOW-leeftijd
In het geval het huwelijk langer dan vijftien jaar heeft geduurd en de alimentatiegerechtigde maximaal tien jaar jonger is dan de AOW-gerechtigde leeftijd bestaat de verplichting om partneralimentatie te betalen tot het moment dat de alimentatiegerechtigde de AOW-leeftijd bereikt. Er is aansluiting gezocht bij de AOW-leeftijd, zodat deze bepaling niet hoeft te worden gewijzigd bij een wijziging van de AOW-leeftijd.

En de alimentatiegerechtigde geboren is op of voor 1 januari 1970 en meer dan tien jaar jonger is dan AOW-leeftijd
Als het huwelijk langer dan vijftien jaar heeft geduurd, de alimentatiegerechtigde geboren is op of voor 1 januari 1970 en meer dan tien jaar jonger is dan de AOW-leeftijd, duurt de periode waarover partneralimentatie moet worden betaald tien jaar. Deze uitzonderingsgrond zal op den duur verdwijnen, omdat de alimentatiegerechtigden die geboren zijn op of voor 1 januari 1970 tot de groep gaan behoren die tien jaar jonger is dan de AOW-leeftijd.

Uitzondering duur partneralimentatie voor huwelijken waaruit kinderen zijn geboren

Als er uit het huwelijk kinderen zijn geboren, eindigt de verplichting om partneralimentatie te betalen niet eerder dan op het moment waarop het jongste kind 12 jaar oud wordt.

Samenloop uitzonderingen duur partneralimentatie

Bij samenloop van deze uitzonderingen gaat de uitzondering, waarbij de verplichting tot het betalen van partneralimentatie het langste duurt, voor.

Tot slot over de Wet herziening partneralimentatie

De inwerkingtreding van de Wet herziening partneralimentatie kan grote gevolgen hebben voor de duur waarover partneralimentatie na de scheiding moet worden betaald. De verkorting van de periode waarover partneralimentatie moet worden betaald, maakt dat het steeds belangrijker wordt om in de kosten van het eigen levensonderhoud te kunnen voorzien.

Wilt u meer weten over de Wet herziening partneralimentatie, bestel dan het naslagwerk dat collega Bregje Boelens hierover schreef bij Boom uitgevers.

Meld u aan voor onze opleidingen nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ons aanbod. Meld u hieronder aan en ontvang als eerste een overzicht van nieuwe data en opleidingen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.