Hoge Raad doet uitspraak over kinderalimentatie

Op 9 oktober 2015 heeft de Hoge Raad uitspraak gedaan over de wijze waarop dient te worden omgegaan met het kindgebonden budget en de alleenstaande ouderkop bij de berekening van kinderalimentatie (Hoge Raad 9 oktober 2015 ECLI:NL:HR:2015:3011). Het antwoord op deze vraag houdt de familierechtelijke praktijk al enige tijd bezig.

 

Op 1 januari 2015 is de Wet hervorming kindregelingen in werking getreden. Hierbij is de alleenstaande ouderkop geïntroduceerd. Deze alleenstaande ouderkop maakt onderdeel uit van het kindgebonden budget en is onder meer ingevoerd als aanvullende inkomsensondersteuning voor de alleenstaande ouder.

In de praktijk bestond onduidelijkheid op welke wijze met dit kindgebonden budget (inclusief alleenstaande ouderkop) diende te worden omgegaan bij de berekening van de kinderalimentatie. De Expertgroep Alimentatienormen heeft steeds de aanbeveling gedaan het kindgebonden budget (inclusief alleenstaande ouderkop) in mindering te brengen op de behoefte van het kind. Hierdoor werd in een aantal situaties het eigen aandeel van de ouders in de kosten van hun kinderen zeer beperkt en soms zelfs nihil. Dit had tot gevolg dat de niet verzorgende ouder geen of slechts een zeer beperkt bedrag aan kinderalimentatie diende te betalen.

In de uitspraak van 9 oktober 2015 oordeelt de Hoge Raad dat deze berekenwijze geen stand kan houden. Het kindgebonden budget (inclusief alleenstaande ouderkop) dient aldus de Hoge Raad niet (langer) in mindering te komen op de behoefte (kosten) van de kinderen. Wel zal dit fiscale voordeel worden meegenomen bij de berekening van de draagkracht van de ouder die het kindgebonden budget (inclusief alleenstaande ouderkop) ontvangt.

De uitspraak van de Hoge Raad kan grote gevolgen hebben voor onlangs gewezen beschikkingen waarbij de kinderalimentatie is vastgesteld.

Meld u aan voor onze opleidingen nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ons aanbod. Meld u hieronder aan en ontvang als eerste een overzicht van nieuwe data en opleidingen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.