Huwelijk vs. geregistreerd partnerschap: zoek de verschillen

Uit onderzoek is gebleken dat steeds meer mensen kiezen voor een geregistreerd partnerschap. Ondanks deze stijging kiezen toch nog altijd de meeste mensen voor het huwelijk. Wat zijn nu eigenlijk de verschillen tussen het huwelijk en het geregistreerd partnerschap?

 

Verschil huwelijk en geregistreerd partnerschap

Juridisch bestaan er nog maar weinig verschillen tussen het huwelijk en het geregistreerd partnerschap. In beide gevallen vindt er een officiële ceremonie plaats, waarbij getuigen nodig zijn. Ook wanneer er kinderen worden geboren, hebben beide ouders automatisch het gezamenlijk gezag over de kinderen.

Er bestaat echter toch nog een aantal verschillen:

  • bij het geregistreerd partnerschap is het ‘ja-woord’ geen onderdeel van de ceremonie;
  • het geregistreerd partnerschap wordt in het buitenland niet overal erkend;
  • indien er geen minderjarige kinderen zijn kan het geregistreerd partnerschap worden ontbonden zonder tussenkomst van de rechter;
  • het geregistreerd partnerschap kan worden omgezet in een huwelijk, maar het huwelijk kan niet worden omgezet in een geregistreerd partnerschap.

 

Overeenkomsten huwelijk en geregistreerd partnerschap

Er bestaan nog maar weinig verschillen tussen het huwelijk en het geregistreerd partnerschap. Dat betekent ook dat zowel gehuwden als geregistreerd partners dezelfde rechten en plichten hebben. Wat houden die belangrijkste rechten en plichten eigenlijk in?

  • partners hebben een zorgplicht naar elkaar;
  • door het huwelijk of geregistreerd partnerschap wordt men automatisch elkaars erfgenaam, tenzij er bij testament anders wordt bepaald;
  • er geldt een gemeenschap van goederen, tenzij er huwelijksvoorwaarden of partnerschapsvoorwaarden worden gemaakt voorafgaand aan het huwelijk/geregistreerd partnerschap.

 

Conclusie

Er bestaan nog maar weinig verschillen tussen het huwelijk en het geregistreerd partnerschap. Toch is het belangrijk de verschillen goed in acht te nemen bij het maken van een keuze tussen het huwelijk en het geregistreerd partnerschap. Bij langer verblijf in het buitenland of emigratie kunnen er immers problemen ontstaan indien het geregistreerd partnerschap in het buitenland niet wordt erkend.

Meld u aan voor onze opleidingen nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ons aanbod. Meld u hieronder aan en ontvang als eerste een overzicht van nieuwe data en opleidingen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.