Inwerkingtreding Wetsvoorstel beperking omvang wettelijke gemeenschap van goederen: 1 januari 2018

Eerder informeerden wij u over het Wetsvoorstel beperking omvang wettelijke gemeenschap van goederen. Inmiddels heeft ook de Eerste Kamer ingestemd met het wetsvoorstel en is de datum van inwerkingtreding bekend.

 

Wijzigingen stelsel

Het Wetsvoorstel beperking omvang wettelijke gemeenschap van goederen zorgt er onder andere voor dat schenkingen en erfenissen die een partner – die in gemeenschap van goederen gehuwd is – voor of tijdens het huwelijk zonder uitsluitingsclausule verkregen heeft of zal verkrijgen, niet langer in de gemeenschap van goederen valt. In geval van een echtscheiding zal deze schenking of erfenis niet gedeeld hoeven worden met de ex-echtgenoot. Ook het vermogen dat de partners hadden bij aanvang van het huwelijk, de zogenaamde aanbrengsten ten huwelijk, valt straks niet langer in de huwelijksgemeenschap. Dat betekent ook dat schulden die een van de echtgenoten voor het huwelijk is aangegaan, niet langer in de huwelijksgemeenschap vallen.

Inwerkingtreding

Op 28 maart 2017 heeft ook de Eerste Kamer ingestemd met het wetsvoorstel. Met een nipte meerderheid (38 voorstemmers en 37 tegenstemmers) is het wetsvoorstel aangenomen door de Eerste Kamer. Uit een brief van de staatssecretaris van Financiën blijkt dat het voornemen van de regering is om het wetsvoorstel in werking te laten treden voor huwelijken die worden gesloten vanaf 1 januari 2018.

Huwelijksdatum

De algemene opvatting is dat het wetsvoorstel rechtvaardiger is dan het huidige wettelijk stelsel met betrekking tot de gemeenschap van goederen, waarbij in beginsel alles gedeeld moet worden tussen de echtgenoten. Mochten toekomstige echtgenoten hier anders over denken, dan kunnen zij op de toekomstige wetgeving anticiperen door vóór 1 januari 2018 in gemeenschap van goederen te trouwen. In dat geval is immers het huidige wettelijk stelsel van toepassing op het huwelijk. Echtgenoten die hun bruiloft gepland hebben vanaf 1 januari 2018 kunnen van de toekomstige wetgeving afwijken door de notaris huwelijkse voorwaarden op te laten stellen. Zoals in een eerdere bijdrage aangegeven kunnen huwelijkse voorwaarden ook van toegevoegde waarde zijn om eventuele discussies te voorkomen ten aanzien van hetgeen door beide echtgenoten ten huwelijk is aangebracht. In de huwelijkse voorwaarden kan immers exact beschreven worden wie wat heeft aangebracht en wat er wel en niet verdeeld moet worden in het geval van echtscheiding.

Meld u aan voor onze opleidingen nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ons aanbod. Meld u hieronder aan en ontvang als eerste een overzicht van nieuwe data en opleidingen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.