“Nieuwe” erfgenaam gooit roet in het eten

Als er geen testament is bepaalt de wet wie de erfgenamen zijn. De Rechtbank Rotterdam (Rechtbank Rotterdam 11 februari 2015, ECLI:NL:RBROT:2015:1028) moest oordelen over een nalatenschapskwestie waarbij er geen testament was. In 2014 overlijdt een ongehuwde man, zonder achterlating van een testament. De wet bepaalt dan dat zijn broers en zussen (zijn ouders waren overleden) zijn erfgenamen zijn. De versterferfgenamen worden echter geconfronteerd met een vaststelling van het vaderschap over een minderjarige. Wat bleek: de erflater had een biologisch kind dat niet door hem was erkend. Zo’n kind kan dan altijd nog een gerechtelijke vaststelling van het vaderschap verzoeken, zodat dat kind ook in juridische zin een kind van erflater wordt.

 

Door deze gerechtelijke vaststelling waren niet meer de broers en zussen, maar alleen nog het kind de erfgenaam van erflater.

Het kind vordert nu de nalatenschap op en vraagt ook rekening en verantwoording over het beheer dat de broers en zussen daarover gevoerd hebben.

De broers en zussen verweren zich met het standpunt dat zij de nalatenschap te goeder trouw hebben opgemaakt (verteerd) en dat zij derhalve niets hoeven af te geven. Nu de broers en zussen al eerder waren gewaarschuwd voor de gevolgen van de gerechtelijke vaststelling van het vaderschap, is de rechtbank van oordeel dat de broers en zussen niet te goeder trouw waren. De rechtbank bepaalt dat de oorspronkelijke erfgenamen de nalatenschap moeten afgeven en rekening en verantwoording moeten afleggen.

Een toekomstig erflater doet er derhalve goed aan een testament te maken waarbij hij zijn erfgenamen bij namen noemt. Op deze wijze kan de testateur voorkomen dat de gerechtelijke vaststelling van het vaderschap invloed heeft op de vererving. Uiteraard kan een beroep op de legitieme portie bij testament niet uitgesloten worden.

Meld u aan voor onze opleidingen nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ons aanbod. Meld u hieronder aan en ontvang als eerste een overzicht van nieuwe data en opleidingen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.