Pensioenverdeling bij echtscheiding

Huidige situatie pensioenverevening

Als echtgenoten gaan scheiden, hebben zij recht op de helft van het pensioen dat de andere echtgenoot gedurende het huwelijk heeft opgebouwd. Dat is geregeld in de Wet Verevening Pensioenrechten (‘WVP’). Dit geldt ook voor partners die een geregistreerd partnerschap met elkaar aangegaan zijn.

 

Wilt u ervoor zorgen dat het pensioenfonds uw pensioendeel in de toekomst rechtstreeks aan de ex-partner uitkeert, dan moet u dat binnen twee jaar na de echtscheiding doorgeven aan het betreffende pensioenfonds. Vergeet u dat of bent u te laat, dan zult u – zodra de pensioenuitkering betaalbaar wordt gesteld door het pensioenfonds – met uw ex-echtgenoot zelf moeten regelen dat het hem/haar toekomende deel aan hem/haar wordt betaald. Dat kan tot lastige situaties leiden, zeker wanneer uw ex-echtgenoot iedere medewerking weigert.

Mogelijke toekomstige situatie pensioenverdeling

Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft in een brief aan de Tweede Kamer voorgesteld om dit systeem te vereenvoudigen door in de wet te regelen dat het pensioen automatisch wordt verdeeld bij een scheiding. Voor de verdeling van de pensioenaanspraken zou het dan niet langer nodig zijn dat de ex-echtgenoten hun pensioenfonds(en) informeren op dit punt. Ook zou minister Koolmees graag zien dat de pensioenfondsen de pensioenrechten direct na de scheiding verdelen tussen de ex-echtgenoten. In de huidige praktijk gebeurt dat vaak pas vlak voordat het pensioen ingaat.

Vervolgtraject aanpassingen Wet Verevening Pensioenrechten

Om een en ander te realiseren, zal de Wet Verevening Pensioenrechten aangepast moeten worden. Minister Koolmees heeft aangegeven de aanpassingen op deze wet medio 2019 te willen voorleggen aan de Tweede Kamer. Wij houden u vanzelfsprekend op de hoogte van de ontwikkelingen.

Meld u aan voor onze opleidingen nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ons aanbod. Meld u hieronder aan en ontvang als eerste een overzicht van nieuwe data en opleidingen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.