Platform Scheiden zonder Schade

Vechtscheidingen

In de zomer van 2017 hebben de toenmalige minister Blok van Justitie en Veiligheid en staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport André Rouvoet gevraagd om met concrete acties en oplossingsrichtingen te komen om schade bij kinderen als gevolg van scheidingen te voorkomen. Conflicten tussen ouders in geval van een echtscheiding vergroten de kans op schade bij kinderen wanneer de kinderen daar (veelvuldig) meer geconfronteerd worden. Daarvoor heeft Rouvoet het Platform ‘Scheiden zonder Schade’ opgericht. In dit Platform zijn de belangrijkste (uitvoerings)organisaties vertegenwoordigd.

 

Agenda voor actie: scheiden zonder schade

Het Platform Scheiden zonder Schade heeft een agenda opgesteld met daarin acties en oplossingsrichtingen. Zo hecht het platform veel waarde aan het vergroten van de publieke bewustwording van het risico op schade bij kinderen als gevolg van een scheiding door het starten van een brede campagne met als titel: “Scheiden … en de kinderen dan?”. Ook pleit het platform voor het aanbieden van ouderschapsgym en het stimuleren van het sluiten van een geboortecontract en het afleggen van een ouderschapsbelofte. Ook zou relatietherapie (financieel) toegankelijker gemaakt moeten worden. Daarnaast vindt het platform het belangrijk dat er in scheidingen een steunfiguur wordt gezocht voor de kinderen en dat er een gemeentelijk scheidingsloket wordt opgericht die ouders en kinderen kunnen begeleiden in een echtscheidingssituatie.

Toekomst (v)echtscheidingen

Al met al mooie plannen, die hopelijk in de toekomst tot minder vechtscheidingen zullen leiden. In het Regeerakkoord 2017-2021 is voor het onderwerp vechtscheidingen een bedrag van 5 miljoen euro beschikbaar gesteld. Daarmee kan in ieder geval een begin worden gemaakt van de uitvoering van de acties die door het platform Scheiden zonder Schade zijn geformuleerd. Wordt vervolgd dus.

Meld u aan voor onze opleidingen nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ons aanbod. Meld u hieronder aan en ontvang als eerste een overzicht van nieuwe data en opleidingen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.