Wilt u hulp bij uw conflict rondom een erfenis?
Neem contact met ons op.
In aflevering 19 bespreken Joost en Inge de inbreng van giften in de nalatenschap. Moet een ‘met de warme hand’ gekregen gift, als een soort van voorschot op de erfenis worden gezien en verrekend worden met het erfdeel? Het antwoord op die vraag hangt af van diverse omstandigheden.
De nalatenschap van moeder Anne moet verdeeld worden onder haar drie kinderen: Laura, Emma en Sem. Buiten de inboedel met alleen emotionele waarde is er een bankrekening met € 200.000. Toen moeder nog leefde heeft zij in 2002 aan Laura € 100.000 geschonken. Emma kreeg hetzelfde in 2003. Sem heeft niets gekregen.
Joost Diks bespreekt met Inge Diepman de inbreng van giften in de nalatenschap. Ze nemen samen de omstandigheden van de casus door en laten weten waar Sem nog recht op heeft. En natuurlijk is er de wijze raad van mr. Joost Diks.
Opmerkingen of vragen naar aanleiding van deze podcast kunt u sturen naar info@familie-erfrecht.nl.
Wilt u meer weten over giften en de nalatenschap? Lees dan ook de volgende artikelen:
Bezoek ook het Erfenismagazine, ons online magazine over zaken rondom de erfenis. U vindt hierin nog meer veel gestelde vragen maar ook tips, uitleg van juridische begrippen, toelichting op belangrijke wetsartikelen en columns van erfrechtadvocaten.
Wilt u hulp bij uw conflict rondom een erfenis? Of heeft u een vraag voor een erfrechtadvocaat? Neem contact met ons op.
Neem contact met ons op.
In deze aflevering behandelen we het antwoord op de meest gestelde vraag over de legitimaris: “Ik ben onterfd, krijg ik toch wat?”.
In serie 3, aflevering 2 bespreken Joost, Bregje en Inge allereerst de stilzwijgende aanvaarding van de nalatenschap. Onbewust kunnen erfgenamen een nalatenschap zuiver aanvaarden door feitelijk handelen. De vraag is echter in welke gevallen van een dergelijke stilzwijgende aanvaarding kan worden gesproken.
In deze aflevering ontvangen presentatrice Inge Diepman en erfrechtadvocaat mr. Joost Diks Frank Theunissen. Als relatiemanager van Artsen zonder Grenzen begeleidt hij donateurs die zijn organisatie hebben opgenomen in hun testament, of overwegen om dat te doen. Zij willen ook na hun dood iets betekenen voor een ander, vandaar dat ze kiezen voor een goed doel als erfgenaam. Als een erflater geen kinderen heeft, verloopt de afwikkeling van een erfenis of legaat meestal probleemloos. Dat is anders als er kinderen in het spel zijn; als zij van het goede doel niets afweten kan dat zorgen voor conflicten. Ouders, práat over uw plannen, is dan ook het advies van Frank.