Aflevering 2 16 MIN

De Koperen Pan

In serie 3, aflevering 2 bespreken Joost, Bregje en Inge allereerst de stilzwijgende aanvaarding van de nalatenschap. Onbewust kunnen erfgenamen een nalatenschap zuiver aanvaarden door feitelijk handelen. De vraag is echter in welke gevallen van een dergelijke stilzwijgende aanvaarding kan worden gesproken.

Broer en zus besluiten samen te gaan eten bij restaurant de Koperen Pan om het een en ander te regelen voor de uitvaart van hun overleden moeder. Zonder erbij na te denken, betalen zij het etentje met de pinpas van moeder. De vraag waar de Hoge Raad zich over moest buigen was of de broer en zus door deze handeling de nalatenschap van moeder zuiver hebben aanvaard.

Ook komt de rechtsingang voor minderjarigen aan bod. Minderjarige kinderen hebben een informele rechtsingang bij de rechtbank; zij kunnen een briefje sturen aan de rechtbank met hun verzoek.

Twee minderjarige kinderen verzoeken de rechtbank een bijzondere curator te benoemen die de belangen van de kinderen behartigt. Ook verzoeken zij de moeder te gelasten met het eenhoofdig gezag. De kinderen zijn het echter niet eens met de uitspraak van de rechtbank en gaan in hoger beroep. De Hoge Raad moest oordelen of de kinderen tegen de beslissing van de rechtbank in hoger beroep konden gaan.

Joost Diks en Bregje Boelens bespreken met Inge Diepman de overwegingen van de Hoge Raad in de twee genoemde zaken en de gevolgen van deze uitspraken voor de rechtspraktijk.

Vragen

Opmerkingen of vragen naar aanleiding van deze podcast kunt u sturen naar info@familie-erfrecht.nl.

Meer weten

Wilt u meer weten over de uitleg van een testament? Lees dan ook de volgende artikelen:

Erfenismagazine

Bezoek ook het Erfenismagazine, ons online magazine over zaken rondom de erfenis. U vindt hierin nog meer veel gestelde vragen maar ook tips, uitleg van juridische begrippen, toelichting op belangrijke wetsartikelen en columns van erfrechtadvocaten.

Wilt u hulp bij uw conflict rondom een erfenis? Of heeft u een vraag voor een erfrechtadvocaat? Neem contact met ons op.

Wilt u hulp bij uw conflict rondom een erfenis?

Neem contact met ons op.

call to action

Meld u aan voor onze opleidingen nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ons aanbod. Meld u hieronder aan en ontvang als eerste een overzicht van nieuwe data en opleidingen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.