Aflevering 7 14 MIN

De vereffening van de nalatenschap en draagkracht bij kinderalimentatie

In serie 3, aflevering 7 bespreken Joost en Inge de samenloop van de vereffening van de nalatenschap en de verdeling van de nalatenschap. Als uitgangspunt bij een te vereffenen nalatenschap geldt dat de nalatenschap eerst moet worden vereffend voordat de nalatenschap kan worden verdeeld. Kan van dit uitgangspunt worden afgeweken?

Drie erfgenamen moeten de nalatenschap van moeder vereffenen. De erfgenamen kunnen echter geen overeenstemming bereiken over de omvang van de nalatenschap. Eén van hen verzoekt daarom de verdeling van de nalatenschap. De vraag waarover de Hoge Raad zich moest buigen was of al tot verdeling kan worden overgegaan indien de vereffening nog niet is voltooid.

Ook komt  kinderalimentatie aan bod. Bij de berekening van het te betalen bedrag aan kinderalimentatie, moet rekening worden gehouden met de draagkracht van de ouder die alimentatie moet betalen en daarom soms ook met zijn of haar schulden.

Door de rechtbank is het bedrag vastgesteld dat de man aan kinderalimentatie voor zijn zoon dient te betalen. Volgens de man is bij het bepalen van zijn draagkracht ten onrechte geen rekening gehouden met zijn lopende schulden. De Hoge Raad moest oordelen of de rechter voldoende had gemotiveerd waarom geen rekening is gehouden met deze schulden.

Joost Diks bespreekt met Inge Diepman de twee uitspraken van de Hoge Raad en de gevolgen hiervan voor de rechtspraktijk.

Vragen

Opmerkingen of vragen naar aanleiding van deze podcast kunt u sturen naar info@familie-erfrecht.nl.

Meer weten

Wilt u meer weten over het verbeuren van goederen of vergoedingsrechten bij samenwoners? Lees dan ook de volgende artikelen:

Erfenismagazine

Bezoek ook het Erfenismagazine, ons online magazine over zaken rondom de erfenis. U vindt hierin nog meer veel gestelde vragen maar ook tips, uitleg van juridische begrippen, toelichting op belangrijke wetsartikelen en columns van erfrechtadvocaten.

Wilt u hulp bij uw conflict rondom een erfenis? Of heeft u een vraag voor een erfrechtadvocaat? Neem contact met ons op.

Wilt u hulp bij uw conflict rondom een erfenis?

Neem contact met ons op.

call to action

Meld u aan voor onze opleidingen nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ons aanbod. Meld u hieronder aan en ontvang als eerste een overzicht van nieuwe data en opleidingen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.