Aflevering 3 18 MIN

Financieel ouderenmisbruik en statusvoorlichting

In serie 3, aflevering 3 bespreken Joost, Bregje en Inge allereerst de omkering van de bewijslast bij een beroep op misbruik van omstandigheden. Een partij wil een door hem, of zijn rechtsvoorganger,  gedane schenking vernietigen en beweert dat de schenking is gedaan onder misbruik van omstandigheden. De andere partij, de ontvanger van de schenking beweert daarentegen dat er helemaal geen sprake was van misbruik van omstandigheden. Welke partij moet nu het bewijs voor zijn stelling leveren?

Broer en zus zijn de erfgenamen van hun overleden moeder. Tijdens leven heeft moeder behoorlijke geldbedragen aan broer geschonken. De zus wil de schenkingen vernietigen op grond van misbruik van omstandigheden. De vraag waarover de Hoge Raad moest oordelen was of de zus haar stellingen moet bewijzen.

Ook komt statusvoorlichting aan bod. Kinderen hebben het recht om informatie te krijgen over hun afstamming. Het is daarom aan de ouder die het gezag uitoefent om het kind die informatie te geven.

Twee vrouwen kregen met behulp van een spermadonor een kind. De man zag het kind maandelijks, maar dit contact werd uiteindelijk door de moeders verbroken. De man verzocht de rechtbank een omgangsregeling te treffen, waarbij de rechtbank eveneens ingaat op de vraag of de moeders het kind statusvoorlichting dienen te geven.

Joost Diks en Bregje Boelens bespreken met Inge Diepman de twee uitspraken van de Hoge Raad en de gevolgen hiervan voor de rechtspraktijk.

Vragen

Opmerkingen of vragen naar aanleiding van deze podcast kunt u sturen naar info@familie-erfrecht.nl.

Meer weten

Wilt u meer weten over de uitleg van een testament? Lees dan ook de volgende artikelen:

Erfenismagazine

Bezoek ook het Erfenismagazine, ons online magazine over zaken rondom de erfenis. U vindt hierin nog meer veel gestelde vragen maar ook tips, uitleg van juridische begrippen, toelichting op belangrijke wetsartikelen en columns van erfrechtadvocaten.

Wilt u hulp bij uw conflict rondom een erfenis? Of heeft u een vraag voor een erfrechtadvocaat? Neem contact met ons op.

Wilt u hulp bij uw conflict rondom een erfenis?

Neem contact met ons op.

call to action

Meld u aan voor onze opleidingen nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ons aanbod. Meld u hieronder aan en ontvang als eerste een overzicht van nieuwe data en opleidingen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.