Aflevering 5 12 MIN

Het erfprocesrecht en het familieprocesrecht

In serie 3, aflevering 5 bespreken Joost en Inge de gevolgen van de ten onrechte niet betrokken partijen in een procedure. Bij een zogenoemde ondeelbare rechtsverhouding dienen alle personen die bij die verhouding betrokken zijn, te worden opgeroepen in een procedure. Maar wat zijn de gevolgen indien niet al deze personen zijn opgeroepen?

In eerste aanleg heeft de rechtbank over de verdeling van een nalatenschap beslist. Één van de erfgenamen gaat in hoger beroep, maar heeft hierbij nagelaten om twee andere erfgenamen in het hoger beroep te betrekken. De Hoge Raad moest oordelen over de consequenties van deze fout.

Ook wordt het belanghebbende-begrip besproken. Een partij in een procedure dient belanghebbende te zijn om zijn zaak inhoudelijk door een gerechtelijke instantie te kunnen laten beoordelen.

Door de rechtbank is het gezag van de moeder over haar twee minderjarige kinderen beëindigd. De vader, die de juridische vader van enkel één van de twee kinderen is, gaat tegen deze beslissing in hoger beroep. De vraag waarover de Hoge Raad zich moest buigen was of de vader als belanghebbende kon worden aangemerkt.

Joost Diks bespreekt met Inge Diepman de twee uitspraken van de Hoge Raad en de gevolgen hiervan voor de rechtspraktijk.

Vragen

Opmerkingen of vragen naar aanleiding van deze podcast kunt u sturen naar info@familie-erfrecht.nl.

Meer weten

Wilt u meer weten over de uitleg van een testament? Lees dan ook de volgende artikelen:

Erfenismagazine

Bezoek ook het Erfenismagazine, ons online magazine over zaken rondom de erfenis. U vindt hierin nog meer veel gestelde vragen maar ook tips, uitleg van juridische begrippen, toelichting op belangrijke wetsartikelen en columns van erfrechtadvocaten.

Wilt u hulp bij uw conflict rondom een erfenis? Of heeft u een vraag voor een erfrechtadvocaat? Neem contact met ons op.

Wilt u hulp bij uw conflict rondom een erfenis?

Neem contact met ons op.

call to action

Meld u aan voor onze opleidingen nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ons aanbod. Meld u hieronder aan en ontvang als eerste een overzicht van nieuwe data en opleidingen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.