Aflevering 8 21 MIN

Notaris of erfrechtadvocaat

Inge Diepman en Joost Diks ontvangen in deze aflevering professor mr. Freek Schols, hoogleraar notarieel recht. Net als zijn broer professor Bernard Schols doceert Freek aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Met Inge en Joost praat hij over de verschillen en de steeds vaker voorkomende overeenkomsten tussen de notaris en de erfrechtadvocaat.

Vroeger was het erfrecht het exclusieve domein van de notaris. Pas bij conflicten over een erfenis kwam de erfrechtadvocaat in beeld. De notaris is van oudsher onafhankelijk en onpartijdig en de erfrechtadvocaat partijdig. Deze verschillen staan nog altijd als een huis, maar de rolverdeling is minder afgebakend dan eerst. De notaris en de erfrechtadvocaat trekken vaker samen op, niet alleen omdat er tegenwoordig meer erfrechtadvocaten zijn, maar ook omdat de belangen steeds groter worden en testamenten ingewikkelder. Het beeld van de erfrechtadvocaat als degene die ‘alleen’ rechtszaken aanspant, is daardoor te eenzijdig.

Dat de notaris en de erfrechtadvocaat elkaar vaker weten te vinden, is ook te danken aan de VEAN (Vereniging Erfrechtadvocaten Nederland). Erelid Freek Schols en mede-oprichter van de vereniging Joost Diks constateren dat dankzij de komst van de VEAN het kennisniveau van notarissen, erfrechtadvocaten en rechters én de onderlinge waardering flink is toegenomen. En dat is hard nodig, zeker gezien de toekomstvoorspelling van Freeks broer Bernard…

Wilt u hulp bij uw conflict rondom een erfenis?

Neem contact met ons op.

Meld u aan voor onze opleidingen nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ons aanbod. Meld u hieronder aan en ontvang als eerste een overzicht van nieuwe data en opleidingen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.