Scheidingscijfers 2017

Ieder jaar publiceert het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (hierna: ‘WODC’) van het Ministerie van Justitie en Veiligheid cijfers ten aanzien van scheidingen. Inmiddels zijn de cijfers over het jaar 2017 bekend. Alle cijfers zijn terug te vinden op www.wodc.nl (factsheet 2018-5). Hierna worden enkele echtscheidingscijfers besproken.

 

Aantal scheidingen

Alle rechtbanken in Nederland samen handelden in 2017 bijna 35.000 echtscheidingsverzoeken af. In 65% van de gevallen ging het om gemeenschappelijke verzoeken tot echtscheiding, dus verzoeken die door beide ex-partners gezamenlijk werden ingediend. In dat soort gevallen zijn de ex-partners er al in geslaagd om gezamenlijk tot afspraken te komen die de gevolgen van de echtscheiding regelen. Denk hierbij aan de verdeling van de gezamenlijke goederen en het gezamenlijk vermogen, de omgangsregeling met betrekking tot de kinderen en alimentatie. Ongeveer 20% van de verzoeken tot echtscheiding betrof een eenzijdig verzoek zonder tegenspraak. Dat houdt in dat een van de ex-partners het echtscheidingsverzoek heeft ingediend en de andere ex-partner geen verweer heeft gevoerd in deze procedure. Met andere woorden: de andere ex-partner is het dan eens met het echtscheidingsverzoek, waardoor hij of zij ervan afziet om nog te reageren op het ingediende echtscheidingsverzoek. In ongeveer 14% van de gevallen ging het om een eenzijdig echtscheidingsverzoek op tegenspraak, waarbij de andere ex-partner wel verweer voerde. In 56% van de echtscheidingen van 2017 zijn een of meerdere kinderen betrokken.

Scheidingsgerelateerde procedures

Naast de echtscheidingsverzoeken zijn er ook uiteenlopende procedures die gerelateerd zijn aan een echtscheiding. Denk hierbij aan procedures met betrekking tot kinder- en partneralimentatie, omgangsregelingen en gezagkwesties. Over het algemeen is het aantal procedures gedaald, met uitzondering van de gezagprocedures. Het aantal gezag zaken is ten opzichte van 2016 toegenomen. Daarmee wordt de stijgende lijn van de afgelopen jaren in het aantal gezagprocedures voortgezet. 

Gezamenlijk verzoek tot echtscheiding

Een echtscheiding heeft een grote impact op het gezin. Uit deze cijfers blijkt dat ook in 2017 veel gezinnen te maken hadden met een echtscheiding. Om de impact zo klein mogelijk te houden, geniet het de voorkeur dat de ex-partners in onderling overleg tot goede afspraken komen en een gezamenlijk verzoek tot echtscheiding indienen bij de rechtbank. Dan hebben zij immers alles zelf in de hand en kunnen ze tot een regeling komen die het beste bij hun situatie past. 

Meld u aan voor onze opleidingen nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ons aanbod. Meld u hieronder aan en ontvang als eerste een overzicht van nieuwe data en opleidingen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.