Schuldsanering en verwerping nalatenschap

Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen

Wanneer iemand heel veel schulden heeft, kan deze natuurlijk persoon op grond van artikel 284 Fw de rechtbank verzoeken om de schuldsaneringsregeling uit te spreken. Daarvoor dient de aanvrager wel te voldoen aan een aantal voorwaarden. Voldoet hij daar niet aan, dan wordt het verzoek tot toepassing van de schuldsaneringsregeling afgewezen.

 

Verwerping nalatenschap

Onlangs heeft de Rechtbank Rotterdam [ECLI:NL:RBROT:2017:8899] zo’n verzoek afgewezen, omdat de vader van verzoeker enige tijd voor het indienen van het verzoekschrift overleden was en verzoeker de nalatenschap verworpen heeft. Het verwerpen van de nalatenschap is een handeling die nadelig is voor de schuldeisers van verzoeker. De schuldeisers kunnen hierdoor immers niet (gedeeltelijk) voldaan worden uit de erfenis. De Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen vereist dat de verzoeker ten aanzien van het onbetaald laten van zijn schulden in de vijf jaar voorafgaand aan het verzoek tot toepassing van de schuldsaneringsregeling, te goeder trouw is geweest.

 

Uitspraak rechtbank

Verzoeker geeft aan de nalatenschap verworpen te hebben vanuit de gedachte dat hij een onderhoudsverplichting heeft jegens zijn minderjarige kind en het kind door verwerping van de nalatenschap door verzoeker erfgenaam is geworden in plaats van verzoeker. De rechtbank oordeelt dat deze onderhoudsplicht niet zo ver gaat dat de schuldeisers van verzoeker daarvan de dupe mogen worden. Verzoeker had zijn erfdeel moeten gebruiken om zijn schuldeisers zo veel mogelijk te voldoen. Omdat verzoeker dit niet heeft gedaan, wijst de rechtbank het verzoek tot het uitspreken van de schuldsaneringsregeling af.

 

Advies

Heeft u diverse schulden en bent u erfgenaam in een nalatenschap, realiseert u zich dan goed dat het verwerpen van de nalatenschap uiteindelijk kan betekenen dat u niet wordt toegelaten tot de schuldsaneringsregeling. Bij de behandeling van het verzoek tot toepassing van de schuldsaneringsregeling gaat de rechter tot vijf jaar terug. Bedenkt u zich dus goed dat een verwerping van de nalatenschap uiteindelijk in uw nadeel kan uitpakken in het kader van de Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen. Bent u schuldeiser? Het erfrecht biedt mogelijkheden om uw vordering toch te verhalen bij een verwerpende erfgenaam.

Meld u aan voor onze opleidingen nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ons aanbod. Meld u hieronder aan en ontvang als eerste een overzicht van nieuwe data en opleidingen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.