De vereffenaar: oplossing voor al uw erfrechtelijke problemen?

Bijvoorbeeld wanneer een nalatenschap beneficiair wordt aanvaard kan een rechtbank een vereffenaar benoemen. Deze vereffenaar moet de nalatenschap dan klaarmaken voor verdeling. In een beperkt aantal nalatenschappen is het onduidelijk wie de erfgenamen zijn. Als deze erfgenamen dan in rechte betrokken dienen te worden, bijvoorbeeld door schuldeisers, kan in sommige gevallen geen gebruik gemaakt worden van de mogelijkheid de erfgenamen openbaar op te roepen of ze op te roepen op het voormalig adres van de erflater.

 

Op 5 april 2013 heeft de Hoge Raad bepaald dat in dat geval degene die de erfgenamen wenst te dagvaarden eerst een vereffenaar moet laten benoemen waarna de dagvaarding aan de vereffenaar kan worden betekend (Hoge Raad 5 april 2013, LJN:BY9084). Veel schuldeisers van een nalatenschap zullen niet blij zijn met deze uitspraak. Immers, er moet een extra stap gezet worden om de erfgenamen in rechte te betrekken.

Mocht u schuldeiser van een nalatenschap zijn of als erfgenaam aangesproken worden door schuldeisers of mocht u vragen hebben over de wettelijke vereffening, dan kunt u contact opnemen met ons kantoor.

Meld u aan voor onze opleidingen nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ons aanbod. Meld u hieronder aan en ontvang als eerste een overzicht van nieuwe data en opleidingen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.