Vanuit ons kennisinstituut FEIN vinden we het belangrijk en leuk om onze cursisten en andere geïnteresseerden op de hoogte te houden van actuele ontwikkelingen rondom de vereffening van nalatenschappen.
In de VereffeningsFlits gaan wij in op enkele inhoudelijke thema’s rondom de vereffening van nalatenschappen en behandelen wij actuele ontwikkelingen en/of uitspraken met betrekking tot de vereffening.
De lichte en de zware vereffening van de nalatenschap
Het is de ervaren vereffenaar wel bekend dat er een significant onderscheid is tussen de lichte en de zware vereffening. Het is de ervaren vereffenaar waarschijnlijk óók wel bekend dat er mogelijkheden zijn om de lichte vereffening te verzwaren en de zware vereffening te verlichten, maar hoe zit dat ook alweer?
Vereffening en de rangorde van schuldeisers
Een door de rechter benoemde vereffenaar van een nalatenschap zal in veel gevallen moeten overgaan tot het opstellen van een uitdelingslijst (artikel 4:218 lid 1 BW). Daarbij speelt de rangorde van de schuldeisers een belangrijke rol. Hierna zal een aantal aandachtspunten dat bij de rangorde van belang is de revue passeren.
Vereffening en verdeling
Groen licht voor de verdeling van een nalatenschap tijdens de vereffening van een nalatenschap?
Korte berichten
- De vereffening bestaat in januari 2023 maar liefst 20 jaar!
- De 4e verlichting vereffenaars is opgeleid en heeft de Specialisatieopleiding Vereffeningen (SVN) met goed gevolg afgerond.
Leestips
- C.E. Schnackers, “Problemen bij gezamenlijke vereffening: de kantonrechter als verlosser?”, AdvoTip 2022-9;
- SDU Notamail 31 oktober 2022 nrs. 250, Rechtbank Rotterdam 29 september 2022, ECLI:NL:RBROT:2022:8346
Maar er is meer: bekijk alle leestips >
Wilt u ook de VereffeningsFlits per email ontvangen? Schrijf u dan in via het formulier onderaan deze pagina.