VereffeningsFlits juni ’24

Vanuit ons kennisinstituut FEIN vinden we het belangrijk en leuk om onze cursisten en andere geïnteresseerden op de hoogte te houden van actuele ontwikkelingen rondom de vereffening van nalatenschappen.

In de VereffeningsFlits gaan wij in op enkele inhoudelijke thema’s rondom de vereffening van nalatenschappen en behandelen wij actuele ontwikkelingen en/of uitspraken met betrekking tot de vereffening.


Court gavel and money on blue background.

Het verzoek tot opheffing van de lichte vereffening van de nalatenschap

In deze bijdrage wordt stil gestaan bij de opheffing van de  vereffening van de nalatenschap en meer in het bijzonder, het verzoek tot opheffing van de lichte vereffening van de nalatenschap door de erfgena(a)m(en)-vereffenaar(s).

Lees verder >


Advocaten Familie en Erfrecht Kostenefficientie uitbesteding en reikwijdte werkzaamheden en het loon van de benoemde vereffenaar van de nalatenschap website Uitleg van legaten door de vereffenaar van een nalatenschap

De rechtbank Midden-Nederland heeft uitspraak gedaan in een zaak waarin een vereffenaar met een legaat te maken had. Dit keer betrof het de uitleg van een legaat (rechtbank Midden-Nederland 22 november 2023, ECLI:NL:RBMNE:2023:6114). Hoe dient een vereffenaar te handelen op het moment dat de tekst van het legaat niet voor zich spreekt?

Lees verder >


Tarieven en vrijstellingen erf- en schenkbelasting 2024

Wie heeft bij de vereffening van een nalatenschap recht op loon?

Als gevolmachtigde of adviseur van een vereffenende erfgenaam doet u er goed aan om de erfgenaam te wijzen op het feit dat de kosten gemoeid met uw werkzaamheden in beginsel geen voorrangspositie hebben in de nalatenschap.

Lees verder >


Korte berichten

Masterclass Vereffening Nalatenschappen

Op dinsdag 4 juni 2024 organiseerde FEIN de Masterclass Vereffening Nalatenschappen. Deze cursus biedt verdieping voor de ervaren vereffenaars, advocaten die vereffenaars bijstaan, (kandidaat) notarissen, boedelafwikkelaars en executeurs. Volgend jaar is er weer een editie!

Specialisatieopleiding Vereffening Nalatenschappen

Op 19 september 2024 start de zesde editie van de door FEIN georganiseerde Specialisatieopleiding Vereffening Nalatenschappen. In vier dagen wordt u helemaal bijgepraat over de vereffening van nalatenschappen door acht ervaren docenten. Deze specialisatieopleiding wordt jaarlijks zeer goed beoordeeld, waarbij de praktische insteek en de aandacht voor actualiteiten op het gebied van de vereffening bijzonder worden gewaardeerd. Via onderstaande link vindt u meer informatie over de zesde editie van de Specialisatieopleiding Vereffening Nalatenschappen en kunt u zich voor deze opleiding inschrijven.

Specialisatieopleiding Vereffening Nalatenschappen 


Leestips

  • Dr. R.E. Brinkman en mr. J.M. Van Anken, ‘Verhaal op het eigen vermogen van de beneficiair aanvaardende erfgenaam na ontvangen uitkeringen.’ TE 2024/1;
  • B.W.J. Theunissen, ‘Ernstig en verwijtbaar… De vrees van iedere erfgenaam-vereffenaar.’ Advotip Afl. 2024-8;

Maar er is meer: bekijk alle leestips >


Wilt u ook de VereffeningsFlits per email ontvangen? Schrijf u dan in via het formulier onderaan deze pagina.

Meld u aan voor onze opleidingen nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ons aanbod. Meld u hieronder aan en ontvang als eerste een overzicht van nieuwe data en opleidingen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.