VereffeningsFlits september 2020

Vanuit ons kennisinstituut FEIN vinden we het belangrijk en leuk om onze cursisten en andere geïnteresseerden op de hoogte te houden van actuele ontwikkelingen rondom de vereffening van nalatenschappen. Wilt u vanaf nu met enige regelmaat een Vereffeningsflits toegestuurd krijgen geef u dan op voor onze berichten onderaan de website.  

In de VereffeningsFlits gaan wij in op enkele inhoudelijke thema’s rondom de vereffening van nalatenschappen en behandelen wij actuele ontwikkelingen en/of uitspraken met betrekking tot de vereffening.

Wij zijn er heel enthousiast over, wij hopen u ook! We wensen u veel leesplezier toe.

Bregje Boelens
Joost Diks
Edith Schnackers


Wettelijk kader, Handleiding erfrechtprocedures kantonrechter en Recofa-richtlijnen Wettelijk kader, Handleiding erfrechtprocedures kantonrechter en Recofa-richtlijnen

Loon vereffenaar

Voor de berekening van de hoogte van het loon van de vereffenaar sluit de Handleiding erfrechtprocedures kantonrechter aan bij de Recofa-richtlijnen voor faillissementen en surseances van betaling, welke richtlijnen in het leven geroepen zijn om het salaris van de curator te bepalen.

Lees verder>


Persoonlijke aansprakelijkheid vereffenaar Persoonlijke aansprakelijkheid vereffenaar

Aansprakelijkheid

Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden diende zich te buigen over de vraag of een vereffenaar niet alleen in zijn hoedanigheid van vereffenaar aansprakelijk was, maar ook persoonlijk. In deze procedure ging het om een vereffenaar die tot drie keer toe geweigerd had om mee te werken aan de verkoop van een appartement, waardoor de erfgenamen schade hebben geleden.

Lees verder >


Inlichtingenplicht

Inlichtingenplicht vereffenaar en aanwijzingsbevoegdheid kantonrechter

Lees verder >


Korte berichten


Leestips

 • Rechtbank Limburg 29 januari 2020, ECLI:NL:RBLIM:2020:1020
  Te veel ingehouden loon door gevolmachtigde notaris.
 • Tijdschrift Erfrecht – uitgave 2, 2020
  Het loon van de vereffenaar ex artikel 4:206 lid 3 BW: is er nog een rekening te vereffenen?
 • Tijdschrift Erfrecht – nummer 3, 2020
  De nieuwe Richtlijnen Vereffening nalatenschappen en Handleiding erfrechtprocedures kantonrechter: verzoeken tot aanwijzingen ex artikel 4:210 lid 1 BW niet (meer) mogelijk?
 • AdvoTip – aflevering 8, 2020
  Het is over met verzoeken tot aanwijzing aan de vereffenaar ex artikel 4:210 lid 1 BW: beter ambtshalve gekeerd dan ten hele gedwaald?

Bekijk alle leestips >

Meld u aan voor onze opleidingen nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ons aanbod. Meld u hieronder aan en ontvang als eerste een overzicht van nieuwe data en opleidingen.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.