Wat als ik het niet eens wordt met de andere erfgenamen over de interpretatie van het testament?

Het kan gebeuren dat de erfgenamen verschillende opvattingen hebben over hoe het testament precies uitgelegd moet worden en dat ze er onderling niet uitkomen. Met behulp van een advocaat of mediator kan geprobeerd worden overeenstemming te bereiken. Lukt dat niet, dan zal de rechter duidelijkheid moeten geven over de uitleg van het testament. Aangezien de rechter een grote vrijheid heeft bij de interpretatie van het testament, valt lastig te anticiperen op zijn oordeel. Overweegt u een procedure te starten over de uitleg van een testament, win dan van te voren gedegen juridisch advies in.


Veel erfrechtelijke procedures gaan over de geldigheid van een testament. Het komt echter ook vaak voor dat de erfgenamen het weliswaar eens zijn over de geldigheid van het testament, maar niet over hoe de tekst geïnterpreteerd moet worden. De rechter zal in die gevallen uitkomst moeten bieden. Een eenduidige vuistregel over hoe de rechter een testament interpreteert is niet te geven: het leerstuk van de uitleg is nog volop in ontwikkeling. 

Lees meer over Uitleg van het testament op Erfrechtadvocaat.nl.

Edith Schnackers
Edith Schnackers Edith Schnackers

Waarmee kan ik u van dienst zijn?

Stuur mij een bericht of een terugbelverzoek

Bel mij Stuur bericht

Meld u aan voor onze opleidingen nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ons aanbod. Meld u hieronder aan en ontvang als eerste een overzicht van nieuwe data en opleidingen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.