Hoe wordt de legitieme portie berekend?

Het berekenen van de legitieme portie is niet eenvoudig. De waarde van de goederen van de nalatenschap moet worden vastgesteld, maar er moet ook rekening gehouden worden met bepaalde giften die de overledene voor zijn overlijden heeft gedaan. Zo wordt voorkomen dat iemand in het zicht van zijn overlijden grote geldbedragen wegschenkt, om zo te voorkomen dat dit naar de onterfde kinderen gaat. Laat u goed adviseren voor u een beroep doet op uw legitieme portie. U loopt namelijk de kans dat u zichzelf in de vingers snijdt en helemaal niets ontvangt. Als u namelijk een beroep doet op de legitieme portie, terwijl u erfgenaam bent, dan wordt hetgeen u als erfgenaam had gekregen in mindering gebracht op de legitieme portie. In het ergste geval blijft er niets voor u over.


In principe is iedereen vrij zijn testament zo in te richten als hij wil en zijn vermogen na te laten aan wie hij wil. Dit wordt de zogeheten ‘testeervrijheid’ genoemd. In de wet is echter een aantal beperkingen op de testeervrijheid opgenomen. Eén daarvan is de legitieme portie. Volgens de wet is een legitieme portie ‘het gedeelte van de waarde van het vermogen van de erflater, waarop de legitimaris in weerwil van giften en uiterste wilsbeschikkingen van de erflater aanspraak kan maken’.

Lees meer over Wettelijk erfrecht in het Erfenismagazine.

Nikki Deckers
Nikki Deckers Nikki Deckers

Heeft u een vraag aan mij?

Stuur mij een bericht of een terugbelverzoek

Bel mij Stuur bericht

Meld u aan voor onze opleidingen nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ons aanbod. Meld u hieronder aan en ontvang als eerste een overzicht van nieuwe data en opleidingen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.