Wat is een legitieme portie?

Kinderen van de overledene hebben recht op een legitieme portie, ook als ze onterfd zijn. De legitieme portie bestaat uit een bepaald geldbedrag.  Dit recht kan bij testament niet worden uitgesloten. Het kind krijgt zijn legitieme portie niet automatisch, maar moet er een beroep op doen. De legitieme portie bedraagt de helft van de waarde van wat het kind als erfgenaam zou krijgen.


In principe is iedereen vrij zijn testament zo in te richten als hij wil en zijn vermogen na te laten aan wie hij wil. Dit wordt de zogeheten ‘testeervrijheid’ genoemd. In de wet is echter een aantal beperkingen op de testeervrijheid opgenomen. Eén daarvan is de legitieme portie. Volgens de wet is een legitieme portie ‘het gedeelte van de waarde van het vermogen van de erflater, waarop de legitimaris in weerwil van giften en uiterste wilsbeschikkingen van de erflater aanspraak kan maken’.

Lees meer over Wettelijk erfrecht in het Erfenis magazine.

Nikki Deckers
Nikki Deckers Nikki Deckers

Heeft u een vraag aan mij?

Stuur mij een bericht of een terugbelverzoek

Bel mij Stuur bericht

Meld u aan voor onze opleidingen nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ons aanbod. Meld u hieronder aan en ontvang als eerste een overzicht van nieuwe data en opleidingen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.