Is de wettelijke verdeling hetzelfde als een ouderlijke boedelverdeling?

Nee, maar ze lijken wel op elkaar. Tot begin 2003 mocht een ouderlijke boedelverdeling worden opgenomen in een testament. Het is dus geen wettelijk erfrecht. Bij een ouderlijke boedelverdeling kreeg de langstlevende echtgenoot de gehele nalatenschap toebedeeld. Achtergebleven kinderen kregen een geldvordering ter hoogte van hun erfdeel, die in principe pas opeisbaar werd na het overlijden van de langstlevende echtgenoot. Met de invoering van de wettelijke verdeling heeft de langstlevende echtgenoot ten opzichte van het recht dat gold tot 1 januari 2003 een sterkere positie gekregen, zonder dat daarvoor het maken van een testament noodzakelijk is.


Het kan gebeuren dat de overledene geen testament heeft opgemaakt. In dat geval bepaalt de wet wie wat erft. Dit wordt het versterferfrecht genoemd. Als er geen testament is opgemaakt en de overledene laat zijn echtgenoot en één of meer kinderen als erfgenaam achter, dan is sprake van de wettelijke verdeling. De wettelijke verdeling bestaat pas sinds pas sinds 1 januari 2003 en is in het leven geroepen om de langstlevende echtgenoot een sterkere positie te geven ten opzichte van de kinderen.

Lees meer over Wettelijke verdeling en wilsrechten

Carlyn Hokken
Carlyn Hokken Carlyn Hokken

Ik sta u graag te woord!

Stuur mij een bericht of een terugbelverzoek.

Bel mij Stuur bericht

Meld u aan voor onze opleidingen nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ons aanbod. Meld u hieronder aan en ontvang als eerste een overzicht van nieuwe data en opleidingen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.