Wat moeten de vereffenende erfgenamen doen?

 1. Een boedelbeschrijving opstellen
  De vereffenaars moeten met bekwame spoed een boedelbeschrijving maken. Hierin staan de bezittingen en schulden opgenomen. Deze beschrijving kan onderhands worden opgesteld of bij notariële akte.
 2. De boedelbeschrijving ter inzage leggen
  De vereffenaars moeten de boedelbeschrijving op het kantoor van de boedelnotaris of ter griffie van de rechtbank neerleggen. Zo kunnen de schuldeisers de beschrijving inzien. De vereffenaars kunnen de kantonrechter vragen hen vrij te stellen van de verplichting tot terinzagelegging. Als de boedelbeschrijving gemaakt is, weten de vereffenaars of de nalatenschap positief of negatief is
 3. Bij negatieve nalatenschap: melding doen bij kantonrechter.
  Als de nalatenschap negatief is moeten zij dit zo spoedig mogelijk aan de kantonrechter meedelen. Zo kan de kantonrechter verdere instructies geven.
 4. Oproepen schuldeisers
  Het belangrijkste doel van de vereffening is dat de schuldeisers kunnen worden voldaan. De vereffenaars moeten dan ook de bij hen bekende schuldeisers per brief oproepen. De schuldeisers kunnen de vereffenaars zo laten weten welke vorderingen zij hebben. Als een adres van een op te roepen schuldeiser onbekend is, dan moeten de vereffenaars dit meedelen aan de kantonrechter.
 5. Uitkeringen doen aan schuldeisers
  Als bekend is wat de omvang en samenstelling van de nalatenschap is en wat de schulden zijn, gaan de vereffenaars over tot het betalen van de schuldeisers.
 6. Verdeling
  Nadat de vereffening is afgerond kan overgegaan worden tot de verdeling. Als de schuldeisers zijn betaald en er is een positief saldo, zal dit saldo verdeeld kunnen worden onder de erfgenamen.

Als erfgenamen besluiten de nalatenschap beneficiair te aanvaarden, dan zal de nalatenschap formeel afgewikkeld moeten worden. Deze formele afwikkeling wordt “vereffening” genoemd.

Lees meer over Vereffening van nalatenschap in ons Erfenismagazine.nl.

Colette Grijmans
Colette Grijmans Colette Grijmans

Wat kan ik voor u betekenen?

Stuur mij een bericht of een terugbelverzoek.

Bel mij Stuur bericht

Meld u aan voor onze opleidingen nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ons aanbod. Meld u hieronder aan en ontvang als eerste een overzicht van nieuwe data en opleidingen.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.