Ik was gehuwd, hoe verandert mijn inkomen?

  1. Levensonderhoud

    Het kan zijn dat hetgeen u te besteden heeft door de scheiding flink omlaag gaat. Het kan ook zijn dat de kosten van uw levensonderhoud omhoog gaan, omdat u voor de kinderen moet zorgen en de dagelijkse kosten zwaarder op uw budget drukken. Er zijn verschillende manieren om te voorkomen dat u in financiële problemen komt.

    Partneralimentatie

    Als u niet genoeg inkomsten heeft om rond te komen, moet uw (ex-)partner u mogelijk alimentatie betalen. Op hoeveel alimentatie u recht heeft en voor hoelang, is afhankelijk van verschillende factoren.

    Kinderalimentatie

    Ouders zijn wettelijk verplicht de kosten voor de verzorging en opvoeding van hun minderjarige kinderen op zich te nemen. Een echtscheiding brengt daar geen verandering in. De ouder die niet de dagelijkse verzorging van het kind heeft, moet aan de andere ouder kinderalimentatie betalen. Hoeveel? Dat is afhankelijk van de behoefte en draagkracht van beide ouders.

  2. Pensioenverevening

    Waarschijnlijk hebben zowel u als uw partner ouderdomspensioenrechten opgebouwd. Bij scheiding zullen deze rechten verevend moeten worden. Dat betekent dat ieder recht krijgt op de helft van de tijdens het huwelijk opgebouwde pensioenrechten. Bij huwelijkse voorwaarden of in een echtscheidingsconvenant kunt u afspreken dat u de ouderdomspensioenrechten niet verevend, maar dat u kiest voor conversie of afstand. Bij afstand ziet u af van uw recht op het deel van het pensioen van de ander. Waar bij verevening de pensioenrechten van beide partners op één hoop worden gegooid, ontstaan bij conversie 2 aparte potjes. Ieder krijgt een eigen deel van het pensioen, onafhankelijk van de ex-partner..

  3. Verdeling gemeenschap van goederen

    Indien u in gemeenschap van goederen was gehuwd, zal deze gemeenschap worden ontbonden en verdeeld. De gemeenschap wordt ontbonden na indiening van het echtscheidingsverzoek bij de rechtbank. Vervolgens bepaalt de wet dat iedere echtgenoot in principe recht heeft op de helft van alles wat tot de gemeenschap behoort. Bent u op huwelijkse voorwaarden gehuwd? Dan geldt dit natuurlijk niet: een en ander wordt afgewikkeld zoals in de voorwaarden bepaald.

  4. Woning

    Bent u in gemeenschap van goederen gehuwd en had u samen een koopwoning, dan heeft iedere partner recht op de helft van (de waarde van) de woning. U of uw partner kan in het huis blijven wonen of u kunt het huis verkopen. De partner die in het huis blijft wonen, moet de andere partner uitkopen door hem of haar de helft van de overwaarde van de woning te betalen. Is er sprake van onderwaarde, dan moet de vertrekkende partner daarvan de helft aan de achterblijvende partner betalen. Als het huis verkocht wordt, dan heeft ieder recht op de helft van de opbrengst (maar is ook verantwoordelijk voor de helft van de schuld). Het kan zijn dat bij huwelijkse voorwaarden andere afspraken zijn gemaakt.

    Woonde u samen in een huurhuis? Dan moet u onderling bepalen wie in het huis blijft wonen. Diegene wordt dan enig huurder van het huis en zal ook zelf de huur moeten betalen. De verhuurder zal hiervan op de hoogte moeten worden gebracht.

Marline Koetze
Marline Koetze Marline Koetze

Ik sta u graag te woord!

Stuur mij een bericht of een terugbelverzoek

Bel mij Stuur bericht

Meld u aan voor onze opleidingen nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ons aanbod. Meld u hieronder aan en ontvang als eerste een overzicht van nieuwe data en opleidingen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.