Wat is een executeur en wat moet hij doen?

Het is mogelijk dat de overledene bij testament een executeur aan heeft gewezen. Dit kan één van de erfgenamen zijn, maar ook iemand van buitenaf. De executeur moet, namens alle erfgenamen, ervoor zorgen dat de nalatenschap wordt beheerd in de periode tussen het openvallen van de nalatenschap en het moment dat de nalatenschap is afgewikkeld. De overledene kan bij testament hieraan taken toevoegen, zoals het regelen van de begrafenis. Tijdens het uitvoeren van zijn werkzaamheden is hij verplicht de erfgenamen te informeren over wat hij precies doet. Na het afronden van zijn taken moet de executeur rekening en verantwoording afleggen aan de erfgenamen.


Tot 1 januari 2003 werd een executeur ook wel een executeur testamentair genoemd. Deze term bestaat niet meer. De executeur moet namens de erfgenamen het testament van de overledene ten uitvoer brengen. Wederzijds vertrouwen tussen de executeur en de erfgenamen is daarbij essentieel. Helaas ontbreekt dit vertrouwen vaak en verloopt de samenwerking tussen de executeur en de erfgenamen erg moeizaam.

Lees meer Over de executeur

Bregje Boelens
Bregje Boelens Bregje Boelens

Wat kan ik voor u betekenen?

Stuur mij een bericht of een terugbelverzoek.

Bel mij Stuur bericht

Meld u aan voor onze opleidingen nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ons aanbod. Meld u hieronder aan en ontvang als eerste een overzicht van nieuwe data en opleidingen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.