Wat zijn wilsrechten?

Een kind ontvangt bij de wettelijke verdeling in principe geen goederen uit de nalatenschap Die blijven immers bij de echtgenoot (de langstlevende ouder van het kind). De kans bestaat dan dat bepaalde spullen met grote emotionele waarde buiten de familie belanden,  bijvoorbeeld als de langstlevende echtgenoot hertrouwt. Speciaal voor dit soort situaties geeft de wet aan kinderen zogeheten wilsrechten. Deze rechten houden in dat het kind aan de langstlevende echtgenoot mag vragen bepaalde goederen uit de nalatenschap aan hem over te dragen ter hoogte van zijn vordering.

Een kind mag zijn wilsrechten niet zomaar inroepen. De wet schrijft voor wanneer dat is toegestaan:

  1. de langstlevende ouder wil opnieuw trouwen
  2. de langstlevende ouder is hertrouwd en overlijdt
  3. de langstlevende ouder overlijdt
  4. de stiefouder van de kinderen overlijdt

Het kan gebeuren dat de overledene geen testament heeft opgemaakt. In dat geval bepaalt de wet wie wat erft. Dit wordt het versterferfrecht genoemd. Als er geen testament is opgemaakt en de overledene laat zijn echtgenoot en één of meer kinderen als erfgenaam achter, dan is sprake van de wettelijke verdeling. De wettelijke verdeling bestaat pas sinds pas sinds 1 januari 2003 en is in het leven geroepen om de langstlevende echtgenoot een sterkere positie te geven ten opzichte van de kinderen.

Lees meer over Wettelijke verdeling en wilsrechten

Carlyn Hokken
Carlyn Hokken Carlyn Hokken

Ik sta u graag te woord!

Stuur mij een bericht of een terugbelverzoek.

Bel mij Stuur bericht

Meld u aan voor onze opleidingen nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ons aanbod. Meld u hieronder aan en ontvang als eerste een overzicht van nieuwe data en opleidingen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.