Een wel heel duur etentje…

Na het openvallen van een erfenis hebben de erfgenamen ten aanzien van de aanvaarding van deze erfenis een drietal mogelijkheden. Allereerst hebben de erfgenamen de mogelijkheid een nalatenschap te verwerpen. Een tweede mogelijkheid is de nalatenschap te aanvaarden onder voorbehoud van boedelbeschrijving (de zogenoemde beneficiaire aanvaarding). Een derde mogelijkheid is de zuivere aanvaarding.

 

Over deze zuivere aanvaarding gaat een onlangs verschenen uitspraak van het Hof Den Haag (Hof Den Haag 8 april 2014, RFR 2014 1999). Het zuiver aanvaarden van een nalatenschap kan geschieden door het afleggen van een daartoe strekkende verklaring bij de rechtbank, maar ook door het verrichten van daden van zuivere aanvaarding. Het zuiver aanvaarden van een nalatenschap heeft tot gevolg dat een erfgenaam ook met privévermogen aansprakelijk is voor de schulden van een nalatenschap.

In de hierboven genoemde uitspraak van het Hof Den Haag zijn de erfgenamen op de dag van het overlijden van erflaatster en na het regelen van haar uitvaart gaan uit eten bij het restaurant “De Koperen Pan” in Delft. Voor deze maaltijd diende een bedrag ter hoogte van € 119,00 te worden betaald. Dit bedrag is door de erfgenamen betaald van het banksaldo van erflaatster.

Later bleek dat erflaatster ook schulden had. Deze schulden overtroffen de waarde van de nalatenschap. Aan het Hof Den Haag wordt de vraag voorgelegd of het gezamenlijk eten door de erfgenamen waarbij de voorbereiding van de uitvaart van erflaatster wordt besproken, kan worden aangemerkt als een daad van zuivere aanvaarding. Het Hof komt tot het oordeel dat hoe gering het bedrag van deze maaltijd ook is, de erfgenamen gelden van de nalatenschap ten behoeve van zichzelf hebben gebruikt. Hierdoor hebben de erfgenamen beschikt over de nalatenschap en hebben zij door deze daad de erfenis zuiver aanvaard. Als gevolg van deze zuivere aanvaarding zijn de erfgenamen ook met hun privévermogen aansprakelijk voor de verdere schulden van de nalatenschap.

De hierboven besproken uitspraak maakt op pijnlijke wijze het belang van een goed advies na overlijden duidelijk, zeker nu met een bedrag van € 120,00 voor griffierechten de nalatenschap door de erfgenamen beneficiair had kunnen worden aanvaard. Dan hadden de erfgenamen niet met hun privévermogen bij hoeven te passen.

Meld u aan voor onze opleidingen nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ons aanbod. Meld u hieronder aan en ontvang als eerste een overzicht van nieuwe data en opleidingen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.