Wetswijziging Wet donorgegevens kunstmatige bevruchting per 1 april 2025

Op 1 april 2025 verandert de Wet donorgegevens kunstmatige bevruchting op een aantal belangrijke onderdelen.

Wettelijke regeling voor de donor

Al vele jaren  worden er in Nederland kinderen verwekt door middel van kunstmatige donorbevruchting. Sinds de inwerkingtreding van de Wet donorgegevens kunstmatige bevruchting in 2004 is het gebruik van zaad- en eicellen van anonieme donoren niet meer toegestaan. In de Wet donorgegevens kunstmatige bevruchting is namelijk geregeld dat er bepaalde gegevens van de donor en de behandelde vrouw moeten worden gedeeld met de Stichting donorgegevens kunstmatige bevruchting. Vanaf 1 april 2025 wordt dit overigens het College donorgegevens kunstmatige bevruchting. De Stichting donorgegevens kunstmatige bevruchting zorgt ervoor dat deze gegevens worden geregistreerd in een register. Door deze registratie kan de persoon die is verwekt met behulp van kunstmatige donorbevruchting zijn of haar gegevens met betrekking tot de afstamming achterhalen. De betreffende persoon heeft namelijk het recht om te weten van wie hij / zij afstamt.

Informatie over de donor

Op 4 juli 2017 is er een brief aan de Tweede Kamer toegezonden met daarin een actieplan. Dit actieplan is ingediend naar aanleiding van aandacht die is gevraagd vanuit Stichting Donor Detectives NL/BE, Stichting Donorkind en Defence for Children. Zij hebben aandacht gevraagd voor diverse zaken die voor donorkinderen van belang zijn. Dit heeft geleid tot een wijziging van de Wet donorgegevens kunstmatige bevruchting per 1 april 2025.

Wijziging Wet donorgegevens kunstmatige bevruchting

De wetswijziging, die vanaf 1 april 2025 in werking treedt, bevat een aantal belangrijke  veranderingen. Zo komt er een wettelijke regeling waardoor toezicht kan worden gehouden op het maximale aantal kinderen dat door een donor mag worden verwekt. Dit toezicht wordt gehouden door middel van registratie. Ook komt er een wettelijke regeling die het mogelijk maakt dat nakomelingen van dezelfde donor met elkaar in contact kunnen worden gebracht, wanneer zij dit wensen.

Tevens zijn de klinieken / zorgverleners die de kunstmatige donorbevruchting verrichten niet langer verplicht om medische gegevens van de donor te registreren bij de Stichting donorgegevens kunstmatige bevruchting / het College donorgegevens kunstmatige bevruchting. Wel wordt er voorzien in een grondslag voor de kliniek / zorgverlener om, als er geconstateerd wordt dat er sprake is van een genetische aandoening bij een donor, de Stichting donorgegevens kunstmatige bevruchting te informeren. Hierdoor kan de Stichting / het College doorgeven welke andere klinieken / zorgverleners ook geslachtscellen van deze donor hebben gebruikt. Hierdoor kan iedereen die betrokken is, worden geïnformeerd.

Daarnaast regelt de wetswijziging een aantal institutionele wijzigingen. De Stichting donorgegevens kunstmatige bevruchting wordt een publiekrechtelijk zelfstandig bestuursorgaan en gaat heten: College donorgegevens kunstmatige bevruchting. Het bestuur van het College donorgegevens kunstmatige bevruchting wordt uitgebreid met een donorkind. Er wordt tevens ook een adviescommissie ingesteld. Deze adviescommissie bevat leden die het perspectief van donorkinderen en donoren vertegenwoordigen.

Belangrijke wijzigingen voor donoren en donorkinderen

De Wet donorgegevens kunstmatige bevruchting verandert per 1 april 2025 op een aantal belangrijke punten voor donoren en donorkinderen. Deze wijzigingen zullen er ook voor zorgen dat de positie van donoren en donorkinderen zal worden versterkt.

Meld u aan voor onze opleidingen nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ons aanbod. Meld u hieronder aan en ontvang als eerste een overzicht van nieuwe data en opleidingen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.