12 nov

Alles over vergoedingsrechten in het relatievermogensrecht

Aantal PO punten: 4

Waar kan bij het einde van het huwelijk of de relatie bij de andere partner aanspraak op worden gemaakt?

Op dinsdag 12 november 2024 organiseert FEIN de cursus “Alles over vergoedingsrechten in het relatievermogensrecht.” Centraal staat de vraag waarop bij de andere partner aan het einde van het huwelijk of de relatie aanspraak kan worden gemaakt.

Het komt met grote regelmaat voor na het einde van een relatie: de ene partner is van mening dat er nog iets te vorderen valt van de andere partner. Bijvoorbeeld omdat de ene partner altijd de hypotheeklasten van de gezamenlijke woning heeft betaald, omdat de ene partner een groot bedrag heeft geïnvesteerd in de verbouwing van de woning die op naam van de andere partner staat, omdat ontvangen gelden uit een nalatenschap zijn gebruikt ten behoeve van de gemeenschap, enz.

De voorbeelden zijn legio en de vraagstukken rondom vergoedingsrechten spelen zowel tussen partners die een formele relatie hebben gehad als tussen samenwoners.

Tal van aspecten bepalen of een beroep op een vergoedingsrecht kans van slagen heeft. De herkomst van de geïnvesteerde gelden, de goederen waarin is geïnvesteerd, het tijdstip van aangaan van een huwelijk, het tijdstip van ontstaan van de vordering, al dan niet gemaakte (stilzwijgende) afspraken, redelijkheid en billijkheid, natuurlijke verbintenis, en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Hoog tijd dus voor deze cursus! In de cursus worden de verschillende aspecten die bij vergoedingsrechten een rol kunnen spelen overzichtelijk bij elkaar gezet. Deze aspecten worden tijdens de cursus inhoudelijk behandeld. Daarbij komen ook praktische aandachtspunten aan de orde, zoals de juiste rechtsgrond bepalen, verjaringstermijnen en mogelijke verweren tegen een geclaimd vergoedingsrecht.

Na het volgen van de cursus heeft u een duidelijk overzicht van de aspecten die bij vergoedingsrechten kunnen spelen en kunt u uw cliënten helder en volledig adviseren over de mogelijke vergoedingsrechten óf juist de verweren tegen een gesteld vergoedingsrecht.

Docenten

Naast Inge Decupere treedt ook Maaike Steegmans op als docent bij deze cursus.

Maaike Steegmans
Maaike verzorgt regelmatig cursussen en trainingen op het gebied van erfrecht, relatievermogensrecht en estate-planning. Ook publiceert ze vaak in diverse juridische tijdschriften en is ze redactielid van onder meer de bundels Rechtspraak Erfrecht en Rechtspraak Relatievermogensrecht.

Inge Decupere

Docent Inge Decupere

Inge heeft  als erfrecht- en familierechtspecialist een ruime ervaring opgedaan in het behandelen van nalatenschappen en complexe vermogensrechtelijke vraagstukken. Daarnaast treedt Inge regelmatig op als executeur en vereffenaar in nalatenschappen en is zij auteur van meerdere publicaties in vaktijdschriften op het gebied van familie- en erfrecht.

Over Inge
 • Datum: 12 november 2024
 • Inloop: Vanaf 12:00 (inclusief lunch) uur
 • Duur: 12:30 - 17:00u
 • Locatie: Elsloo
 • Kosten: €375,00 excl. BTW
 • Inschrijven tot: 10 november 2024
 • Aantal PO punten: 4
 • Deelnemer(s)

 • VoornaamAchternaamMijn kantoorE-mailadresLidmaatschap (i.v.m. korting) 
 • Voeg nog een deelnemer toe voor dezelfde cursus
 • Factuurgegevens

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.