8 feb

Tweetrapsmakingen in het erfrecht: alles wat u voor uw praktijk moet weten

Aantal PO punten: 3

Op donderdag 8 februari 2024 organiseert FEIN de cursus “Tweetrapsmakingen in het erfrecht: alles wat u voor uw praktijk moet weten”.

Tweetrapsmakingen zijn een niet meer weg te denken fenomeen in het erfrecht. U zult als erfrechtadvocaat dan ook steeds vaker worden geconfronteerd met de afwikkeling van nalatenschappen waarin sprake is van een tweetrapsmaking. Die afwikkeling is complex en leidt vaak tot hoofdbrekens.

Tijdens deze cursus behandelen wij allereerst het theoretisch kader van de tweetrapsmakingen. Wij gaan uitvoerig in op de verhoudingen tussen de bezwaarde en de verwachter en de toepasselijkheid van de vruchtgebruikbepalingen. Diverse vraagstukken komen uitgebreid aan bod, zoals de vervreemdings- en verteringsbevoegdheid van de bezwaarde, de zaaksvervangingsregeling, de jaarlijkse toonplicht en administratieplicht, de mogelijkheid om ten laste van het tweetrapsvermogen te schenken en de aanvaarding van de tweetrapsmaking. Ook de verhouding tussen de legitieme portie en de tweetrapsmaking en de relatie tot executele en vereffening worden behandeld. Tot slot staan wij stil bij de relevante procesrechtelijke aspecten.

Na het volgen van deze cursus draait u uw hand niet meer om voor de civielrechtelijke afwikkeling van nalatenschappen waarin sprake is van een tweetrapsmaking.

Docenten

Als docent treedt naast Edith Schnackers ook Joost Diks op.

Joost Diks
Joost doceert bij diverse opleidingsinstellingen. Daarnaast is Joost (co)auteur van diverse erfrechtelijke publicaties en boeken. Joost verzorgt regelmatig cursussen en lezingen op het gebied van het familie- en erfrecht voor advocaten, notarissen, studenten en juristen. Joost Diks is verder vaste medewerker van het tijdschrift Rechtspraak Familierecht en lid van de redactie van AdvoTip.

Edith Schnackers

Docent Edith Schnackers

Edith is een ervaren familie- en erfrechtadvocaat. Zij heeft veelvuldig te maken met het afwikkelen van complexe en omvangrijke nalatenschappen. Zij doceert regelmatig over het huwelijksvermogensrecht en het erfrecht. Edith is lid van de redactie van AdvoTip en publiceert ook elders over het erfrecht.

Over Edith
  • Datum: 8 februari 2024
  • Inloop: Vanaf 13:00 uur
  • Duur: 13:30 - 17:00u
  • Locatie: Regio Utrecht
  • Kosten: €295 excl. BTW*
  • Inschrijven tot: 2 februari 2024
  • Aantal PO punten: 3
* vFAS-, VEAN-, EPN-, INSOLAD- en NOVEX-leden ontvangen 10% korting op de cursusprijs.
Op dit moment is deze opleiding volgeboekt of de mogelijkheid voor aanmelding verlopen. Houd de website in de gaten voor nieuwe opleidingen of meld u hieronder aan voor de mailing. U ontvang dan tevens op regelmatige basis de VereffeningsFlits.