Wilt u hulp bij uw conflict rondom een erfenis?
Neem contact met ons op.
In de podcastserie ‘De Erfrechtadvocaat’ worden de meest gestelde vragen rondom de erfenis behandeld. Presentatrice Inge Diepman gaat in gesprek met mr. Joost Diks om meer te weten te komen over het erfrecht.
Wij weten als geen ander dat het heel vervelend is als er conflicten ontstaan over een erfenis of als een nalatenschap maar niet afgewikkeld wordt. Maar erfenissen waarover onenigheid ontstaat zijn aan de orde van de dag. En het lijkt ook wel alsof we steeds meer hebben om ruzie over te maken. De hoogste tijd dus voor een podcast over erfrecht, over conflicten bij erfenissen en over de erfrechtadvocaat.
In deze podcastserie komen diverse onderwerpen aan bod: de legitimaris, de executeur, de vereffenaar, de verdeling van de erfenis en aanvaarding van de nalatenschap, de uitleg van het testament, het verdwenen vermogen en natuurlijk de rol van de erfrechtadvocaat.
De podcast De Erfrechtadvocaat is hier te beluisteren of via uw favoriete podcast app zoals Spotify of Apple podcast.
In aflevering 20 bespreken Joost en Inge de onderneming en de nalatenschap. Bij de afwikkeling van een nalatenschap is regelmatig een onderneming betrokken. Soms ontstaan discussies over wie de onderneming mag voortzetten of wat de waarde ervan is. Ook kan er een botsing ontstaan tussen de bepalingen uit het testament en de statuten van de BV.
In aflevering 19 bespreken Joost en Inge de inbreng van giften in de nalatenschap. Moet een ‘met de warme hand’ gekregen gift, als een soort van voorschot op de erfenis worden gezien en verrekend worden met het erfdeel? Het antwoord op die vraag hangt af van diverse omstandigheden.
In aflevering 18 bespreken Joost en Inge de rol van de executeur. De executeur, vroeger executeur-testamentair genoemd, is door een erflater in zijn testament aangewezen om de erfenis af te wikkelen. Deze aflevering geeft onder andere antwoord op de vraag: Hoe zit het met de aansprakelijkheid van de executeur, bijvoorbeeld als er een effectenportefeuille in de nalatenschap zit?
In aflevering 17 bespreken Joost en Inge de inzet van de vereffenaar. De wet biedt de mogelijkheid dat de rechtbank een vereffenaar benoemt. Deze vereffenaar wordt dan bevoegd om de nalatenschap af te wikkelen. Dit gebeurt bijvoorbeeld als de nalatenschap door de erfgenamen beneficiair wordt aanvaard. In deze aflevering komen de taken van de vereffenaar van de nalatenschap aan de orde.
In aflevering 16 praten Joost en Inge over de legitieme portie. Naast een testament is er ook nog de wet die invloed heeft op wie wat uit de nalatenschap verkrijgt. Want ook als je als kind niet in het testament genoemd wordt of zelfs als je actief onterfd bent sta je namelijk niet helemaal buiten spel. Wat gebeurt er als je wordt onterfd en waar heb je nog recht op?
In aflevering 15 bespreken Joost en Inge schulden binnen de nalatenschap. Hoe zit het bijvoorbeeld met een lening die een erflater bij leven heeft afgesloten? Gaan deze plichten automatisch over op de erfgenamen en wat is de rol van de vereffenaar in een dergelijke situatie?
In aflevering 14 behandelen Joost en Inge uit de erfenis verdwenen vermogen. Want ook na het overlijden kunnen er boevenstreken zijn. Zo kan de executeur een greep in de kas doen of kan, zoals in deze aflevering, een erfgenaam vermogen achterhouden.
In aflevering 13 behandelen Joost en Inge het nut en belang van de boedelbeschrijving. Om de complexe nalatenschap van kunstliefhebber Elisa te kunnen afwikkelen moet eerst duidelijk zijn waar de nalatenschap precies uit bestaat. De zussen van Elisa zijn al maanden bezig met de afwikkeling maar komen niet veel verder.
Aflevering 12 staat in het teken van de aanvaarding van de nalatenschap van rijschoolhoudster Nicole. Wat als je spijt hebt van het zuiver aanvaarden van de nalatenschap, bewust door keuze of onbewust door handelen? De kinderen van Nicole willen liever niet voor de tot dan toe onbekende schulden van hun moeder opdraaien. Krijgen de kinderen een tweede kans?
In deze aflevering gaat het over de nietigheid en uitleg van het testament van tante Candy. De werkster is in het testament, dat de demente tante vlak voor haar overlijden liet opstellen, tot enig erfgenaam benoemd en zal het omvangrijke vermogen van tante krijgen. Maar neven Pieter, Peter en Paul, denken daar heel anders over.
In de tweede aflevering van deze 2e serie bespreken mr. Joost Diks en Inge Diepman een casus over de wettelijke verdeling. Vader Teun heeft 2 zoons uit zijn eerste huwelijk. Hij is opnieuw getrouwd met Anja. Als langstlevende krijgt zij bij Teun’s overlijden zijn nalatenschap. Maar welk (stief)kind krijgt wat als ook Anja jaren later overlijdt?
In de eerste podcast van de 2e serie kijken Joost en Inge terug op de eerste serie en kijken vooruit naar een nieuwe serie vol aansprekende erfrechtkwesties, veelgestelde vragen en wijze raad van mr. Joost Diks.
In deze aflevering behandelen Inge Diepman en mr. Joost Diks het antwoord op de meest gestelde vraag over de verdeling van de nalatenschap: “Moet iedereen het eens zijn met de verdeling van de nalatenschap?”.
In deze aflevering behandelen Inge Diepman en mr. Joost Diks het antwoord op de meest gestelde vraag over verdwenen vermogen: “Hoe komt het verdwenen vermogen terug in de nalatenschap?”.
In deze aflevering behandelen Inge Diepman en mr. Joost Diks het antwoord op de meest gestelde vraag over de vereffenaar: “Wie betaalt de vereffenaar?”.
Deze aflevering van de podcastserie ‘de Erfrechtadvocaat’ staat in het teken van de executeur. De meest gestelde vraag over de executeur van het testament: “Hoe kom ik van de executeur af?”.
Deze aflevering van de podcastserie ‘de Erfrechtadvocaat’ staat in het teken van de meest gestelde vraag over de uitleg van het testament: “De erflater heeft het testament nooit zo bedoeld, hoe toon ik dat aan?”.
In deze aflevering behandelen we het antwoord op de meest gestelde vraag over het aanvaarden van nalatenschappen. Desgevraagd aan Joost Diks was het antwoord: “Kwamen er maar vragen!”.
In deze aflevering behandelen we het antwoord op de meest gestelde vraag over de legitimaris: “Ik ben onterfd, krijg ik toch wat?”.
In deze aflevering behandelen we het antwoord op de meest gestelde vraag over de erfrechtadvocaat: “Waarom zou je dit werk willen doen?”.
Opmerkingen of vragen naar aanleiding van deze podcast kunt u sturen naar info@familie-erfrecht.nl.
Joost Diks is een gerenommeerd specialist op het gebied van familie- en erfrecht bij Advocaten Familie- & Erfrecht. Meer dan 15 jaar geleden zag hij al het belang van specialisatie op het terrein van het erfrecht in de advocatuur. Joost was een van de eerste gespecialiseerde erfrechtadvocaten van Nederland en medeoprichter van de specialisatievereniging voor erfrechtadvocaten, de VEAN. Joost verzorgt veelvuldig opleidingen, cursussen en lezingen op het gebied van het familie- en erfrecht voor advocaten, notarissen, rechters, studenten en juristen. Joost is verder (co)auteur van diverse boeken en publicaties over het erfrecht.
Inge Diepman is bekend geworden door haar presentatie van het dagelijkse televisieprogramma ‘B&W’. En programma’s als Het Zwarte Schaap, Middageditie en de bekende quiz Herexamen. Ook werkte zij als onafhankelijk waarnemer mee aan Op zoek naar het zesde zintuig van de KRO en maakte ze programma’s voor Teleac. De combinatie van inhoud en amusement komt terug in de manier waarop ze ook geregeld bijeenkomsten vormgeeft. Inge is als rasechte interviewer en scherpe analyticus in staat om gedurende een project de juiste invulling te geven aan een programma, om vervolgens als presentator die voorbereiding in een goede sfeer tot zijn recht te laten komen.
Bezoek ook het Erfenismagazine, ons online magazine over zaken rondom de erfenis. U vindt hierin nog meer veel gestelde vragen maar ook tips, uitleg van juridische begrippen, toelichting op belangrijke wetsartikelen en columns van erfrechtadvocaten.
Wilt u hulp bij uw conflict rondom een erfenis? Of heeft u een vraag voor een erfrechtadvocaat? Neem contact met ons op.
Neem contact met ons op.