Aflevering 4 14 MIN

Een ongeldig testament en terugbetalen van alimentatie

In serie 3, aflevering 4 bespreken Joost en Inge allereerst het bewijsaanbod bij een beroep op nietigheid van een testament. Een partij vordert voor recht te verklaren dat een testament nietig is omdat de erflater niet in zou zijn geweest zijn wil te bepalen wegens een geestelijke stoornis. Deze partij wil dat bewijzen. Mag dit bewijsaanbod worden gepasseerd?

Twee nichten zijn bij testament van 1980 door erflater tot erfgenamen benoemd. In 1999 heeft erflater dit testament herroepen en twee andere personen tot erfgenamen benoemd. Een van de nichten vordert de nietigheid van het testament wegens de geestelijke stoornis van erflater. Om deze stelling te onderbouwen biedt zij aan om de huisarts, de specialist ouderengeneeskunde en de notaris te doen horen en medische verklaringen te overleggen. De Hoge Raad moest oordelen of aan dit bewijsaanbod voorbij mag worden gegaan.

Ook wordt de terugbetalingsverplichting van te veel ontvangen alimentatie besproken. Het kan voorkomen dat in hoger beroep een lager bedrag aan alimentatie wordt bepaald dan in eerste aanleg. De vraag is of in dat geval van de alimentatiegerechtigde kan worden verlangd dat het in de tussentijd te veel betaalde bedrag aan alimentatie moet worden terugbetaald.

De rechtbank heeft bij de echtscheiding van twee echtgenoten bepaald dat de te betalen alimentatie aan de vrouw € 1.100,00 per maand bedraagt. In hoger beroep oordeelt het hof dat het alimentatiebedrag € 528,00 moet zijn. De Hoge Raad oordeelt over de vraag of de vrouw het te veel betaalde bedrag moet terugbetalen aan de man.

Joost Diks en Inge Diepman bespreken de twee uitspraken van de Hoge Raad en de rechtsregels die hieruit voortvloeien.

Vragen

Opmerkingen of vragen naar aanleiding van deze podcast kunt u sturen naar info@familie-erfrecht.nl.

Meer weten

Wilt u meer weten over de uitleg van een testament? Lees dan ook de volgende artikelen:

Erfenismagazine

Bezoek ook het Erfenismagazine, ons online magazine over zaken rondom de erfenis. U vindt hierin nog meer veel gestelde vragen maar ook tips, uitleg van juridische begrippen, toelichting op belangrijke wetsartikelen en columns van erfrechtadvocaten.

Wilt u hulp bij uw conflict rondom een erfenis? Of heeft u een vraag voor een erfrechtadvocaat? Neem contact met ons op.

Wilt u hulp bij uw conflict rondom een erfenis?

Neem contact met ons op.

call to action

Meld u aan voor onze opleidingen nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ons aanbod. Meld u hieronder aan en ontvang als eerste een overzicht van nieuwe data en opleidingen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.