Aflevering 1 19 MIN

Uitleg van het testament en peildatum waardering huwelijksgemeenschap

In serie 3, aflevering 1 bespreken Joost, Bregje en Inge aan de hand van twee uitspraken van de Hoge Raad, twee belangrijke onderwerpen binnen het familie- en het erfrecht. Allereerst komt de uitleg van het testament aan bod. Waarom dient een testament te worden uitgelegd als de tekst ervan duidelijk lijkt?

Erflaatster heeft haar broer in haar testament tot enig erfgenaam benoemd. Omdat erflaatster geen partner had, was dit voor haar destijds de enige mogelijkheid om te voorkomen dat haar ouders haar nalatenschap zouden verkrijgen. Enige tijd later trouwt erflaatster alsnog. Haar testament heeft zij echter nooit aangepast. De echtgenoot stelt na het overlijden van erflaatster dat niet haar broer, maar hijzelf als enig erfgenaam dient te worden aangemerkt.

Ook wordt de peildatum voor de waardering van de huwelijksgoederengemeenschap besproken. Na een echtscheiding dient de huwelijksgemeenschap te worden verdeeld tussen de ex-echtgenoten. Het moment van waardering van die gemeenschap kan echter grote gevolgen hebben voor de omvang ervan.

Twee ex-echtgenoten moesten de huwelijksgoederengemeenschap verdelen. De vrouw stelt in hoger beroep dat de rechtbank van een foute peildatum voor de waardering van huwelijksgemeenschap is uitgegaan. De Hoge Raad moest hierover oordelen.

Joost Diks en Bregje Boelens bespreken met Inge Diepman de twee uitspraken van de Hoge Raad en de rechtsregels die hieruit voortvloeien.

Vragen

Opmerkingen of vragen naar aanleiding van deze podcast kunt u sturen naar info@familie-erfrecht.nl.

Meer weten

Wilt u meer weten over de uitleg van een testament? Lees dan ook de volgende artikelen:

Erfenismagazine

Bezoek ook het Erfenismagazine, ons online magazine over zaken rondom de erfenis. U vindt hierin nog meer veel gestelde vragen maar ook tips, uitleg van juridische begrippen, toelichting op belangrijke wetsartikelen en columns van erfrechtadvocaten.

Wilt u hulp bij uw conflict rondom een erfenis? Of heeft u een vraag voor een erfrechtadvocaat? Neem contact met ons op.

Wilt u hulp bij uw conflict rondom een erfenis?

Neem contact met ons op.

call to action

Meld u aan voor onze opleidingen nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ons aanbod. Meld u hieronder aan en ontvang als eerste een overzicht van nieuwe data en opleidingen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.