De laatste jaren is er veel geprocedeerd over de uitleg van testamenten. Rechters werd de vraag voorgelegd of de letterlijke tekst van een testament gevolgd moet worden of dat bijvoorbeeld met daden of verklaringen van de erflater rekening gehouden mag worden. Steeds vaker komt het voor dat, ook wanneer een testament duidelijk is, het testament uitgelegd wordt.
Op 8 februari 2013 doet de Hoge Raad uitspraak in een uitlegkwestie (Hoge Raad 8 februari 2013, LJN:BY1595). In die zaak moest de Hoge Raad oordelen over een testament waarin een zinloze bepaling was opgenomen, een bepaling die niet van toepassing was op de situatie van de erflater. De notaris die het testament had opgesteld laat weten per ongeluk die passage te hebben opgenomen in het testament. De Hoge Raad is van mening dat, ondanks dat het testament duidelijk is, hier toch uitgelegd dient te worden. Er mag voor de uitleg ook gebruik gemaakt worden van daden of verklaringen die niet in het testament zijn opgenomen. De beperking uit het testament werd terzijde geschoven.
Ons kantoor heeft een ruime expertise bij het beoordelen van vraagstukken aangaande de inhoud en uitleg van testamenten. Het gaat hierbij vooral om kwesties waarbij de erfgenamen van mening zijn dat de opsteller van het testament niet bedoeld kan hebben hetgeen in het testament is opgenomen of situaties waarbij er erfgenamen zijn die in de visie van anderen vanwege bepaalde omstandigheden niet horen te erven. Mocht u in een dergelijke situatie verkeren, dan kunt u met ons kantoor contact opnemen.