Wilt u hulp bij uw conflict rondom een erfenis?
Neem contact met ons op.
Door de vereffenaar is een uitdelingslijst opgesteld waartegen een schuldeiser verzet aantekende. De kantonrechter wees dit verzet af. De schuldeiser ging tegen deze beslissing in hoger beroep bij het gerechtshof. De Hoge Raad moest oordelen of dit wel de aangewezen route was of dat de schuldeiser in plaats van hoger beroep, cassatie had moeten instellen.
Ook bespreken Joost en Inge het meerderjarigenbewind. Als een meerderjarige niet in staat is zijn financiën te beheren, kan de rechter een bewindvoerder benoemen die de geldzaken regelt. Degene wiens goederen onder bewind worden gesteld, kan aangeven wie hij graag als bewindvoerder wenst. Dient de rechter met deze wens rekening te houden?
Het betrof een vrouw van wie de goederen onder bewind zijn gesteld. Door de rechter waren al vijf verschillende bewindvoerders benoemd. Telkens werd wegens de slechte communicatie tussen de vrouw en de bewindvoerder de samenwerking beëindigd. De vrouw verzoekt hierna de rechter een door haar aangewezen bewindvoerder te benoemen. Na afwijzing van dit verzoek, moest de Hoge Raad oordelen of ten onrechte geen rekening is gehouden met de voorkeur van de vrouw.
Familie- en erfrechtadvocaat Joost Diks bespreekt met Inge Diepman de uitspraken van de Hoge Raad en de rechtsregels die hieruit voortvloeien.
Opmerkingen of vragen naar aanleiding van deze podcast kunt u sturen naar info@familie-erfrecht.nl.
Wilt u meer weten over het verbeuren van goederen of vergoedingsrechten bij samenwoners? Lees dan ook de volgende artikelen:
Bezoek ook het Erfenismagazine, ons online magazine over zaken rondom de erfenis. U vindt hierin nog meer veel gestelde vragen maar ook tips, uitleg van juridische begrippen, toelichting op belangrijke wetsartikelen en columns van erfrechtadvocaten.
Wilt u hulp bij uw conflict rondom een erfenis? Of heeft u een vraag voor een erfrechtadvocaat? Neem contact met ons op.
Neem contact met ons op.
In de eerste podcast van de 2e serie kijken Joost en Inge terug op de eerste serie en kijken vooruit naar een nieuwe serie vol aansprekende erfrechtkwesties, veelgestelde vragen en wijze raad van mr. Joost Diks.
In serie 3, aflevering 9 bespreken Joost en Inge allereerst de toepasselijkheid van de faillissementswet op de vereffening van een nalatenschap en meer in het bijzonder, het fixatiebeginsel. Artikel 4:218 lid 5 BW verklaart de faillissementswet voor zoveel mogelijk van toepassing op de vereffening van de nalatenschap. Geldt dit ook voor het in het faillissementsrecht geldende fixatiebeginsel, inhoudende dat de rentes na het uitspreken van een faillissement niet meer doorlopen?
Freek Schols, buitengewoon hoogleraar aan de universiteit van Curaçao, vertelt dat het Caribisch erfrecht beter aansluit op de samenleving dan het Nederlands erfrecht. Joost en Freek komen in dit kader te spreken over de legitieme portie, het ongeldig laten verklaren van een testament op grond van misbruik van omstandigheden, het erven door een informele samenlever en de wettelijke verdeling.