Nieuwe Huwelijksvermogensrecht Verordening in werking getreden!

Op 29 januari 2019 is de Huwelijksvermogensrecht Verordening in werking getreden. Als u te maken heeft met een internationaal geschil over het huwelijksvermogensrecht, dan bepaalt de Verordening vanaf vandaag bij welke rechter u terecht kunt. 

 

Casus waarin je met de Verordening te maken hebt

Een man met de Nederlandse nationaliteit en een vrouw met de Belgische nationaliteit zijn enkele jaren geleden in Nederland getrouwd. Voordat ze trouwden zijn ze naar een Nederlandse notaris geweest om huwelijkse voorwaarden op te stellen. In die huwelijkse voorwaarden hebben ze onder andere aangegeven dat het Nederlandse recht van toepassing is op het huwelijksvermogensrecht. Ook hebben ze in de huwelijkse voorwaarden opgenomen dat ze de woning, de auto’s en de bankrekeningen die op beide naam staan als gemeenschappelijk vermogen beschouwen. Alle andere vermogensbestanddelen blijven privé. Dit jaar krijgt het echtpaar enorme ruzie en besluit te gaan scheiden. Ze hebben zowel een appartement in België aan de kust (dat enkel op naam van de vrouw staat) als een woning in Nederland (die enkel op naam van de man staat) en ze krijgen ruzie over de vraag of zowel het appartement als de woning in het gemeenschappelijk vermogen vallen. 

Aan deze casus zijn meerdere internationale elementen verbonden. Er is namelijk sprake van verschillende nationaliteiten en er zijn goederen in meerdere landen. Dus is het de vraag of de man en de vrouw dit geschil bij een Belgische rechter moeten aankaarten of bij een Nederlandse. 

De Huwelijksvermogensrecht Verordening geeft vanaf nu het antwoord op die vraag. In de Verordening zijn verschillende aanknopingspunten opgenomen die bepalen welke rechter over dit geschil kan oordelen. Deze aanknopingspunten zijn onder andere of de man en de vrouw al een procedure bij een rechter hebben lopen over een geschil dat nauw met bovenstaand geschil verbonden is (bijvoorbeeld een procedure over de echtscheiding zelf). Ook is het van belang waar de echtgenoten woonden toen de ruzie ontstond. Aan de hand van de nieuwe Huwelijksvermogensrecht Verordening kan het antwoord worden gevonden op de vraag aan welke rechter het geschil moet worden voorgelegd.

Wenst u meer informatie over het huwelijksvermogensrecht met internationale elementen, dan kunt u uiteraard contact met ons opnemen. Of bezoek onze Familierecht pagina voor meer informatie over overige kwesties binnen het familierecht.

Meld u aan voor onze opleidingen nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ons aanbod. Meld u hieronder aan en ontvang als eerste een overzicht van nieuwe data en opleidingen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.