Indexering alimentatie 2015 vastgesteld

Ieder jaar wordt de hoogte van de kinder- en partneralimentatie geïndexeerd, tenzij dat anders overeen is gekomen. De minister van Veiligheid en Justitie bepaalt ieder jaar met welk percentage de vastgestelde alimentatiebedragen op 1 januari wijzigen. Voor de bepaling van dat percentage wordt gekeken naar het loonindexcijfer.

 

Het indexeringspercentage van alimentatie voor 2015 is 0,8%.

 

De verhoging die optreedt door toepassing van het indexeringspercentage heeft niets te maken met een aanpassing van een alimentatiebedrag op grond van gewijzigde omstandigheden. Indien er gewijzigde omstandigheden zijn waardoor de alimentatie moet worden aangepast, dient de alimentatie opnieuw berekend te worden.

Praktische tip: maak elkaar er aan het eind van het jaar op attent dat het indexeringspercentage is vastgesteld en bereken daarmee het nieuwe alimentatiebedrag. Zo ontstaan er geen vervelende discussies en kan de alimentatieplichtige het alimentatiebedrag tijdig aanpassen. Dit moet de alimentatieplichtige zelf doen, de indexering werkt van rechtswege (automatisch).

Meld u aan voor onze opleidingen nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ons aanbod. Meld u hieronder aan en ontvang als eerste een overzicht van nieuwe data en opleidingen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.