Partneralimentatie op de schop?

Op 19 juni 2015 hebben de VVD, PvdA en D66 hun wetsvoorstel naar de Raad van State gestuurd met daarin het voorstel om de partneralimentatieduur te beperken naar maximaal 5 jaar. Het huidige systeem, waarin een onderhoudsplicht van 12 jaar regel is, is achterhaald en oneerlijk vindt een Kamermeerderheid van VVD, PvdA en D66.

 

De huidige wet is gebaseerd op de gedachte dat mannen voor vrouwen moeten zorgen, maar VVD, PvdA en D66 vinden dat niet meer van deze tijd. Partneralimentatie zou meer een vangnet moeten zijn met als doel terugkeer op de arbeidsmarkt. De ex-partner dient op enig moment zijn of haar eigen broek te kunnen ophouden. Nu wordt er nog te veel geleund op de partneralimentatie.

In het wetsvoorstel worden wel uitzonderingen gemaakt voor ‘traditionele’ huwelijken. De ex-partner die langer dan 15 jaar gehuwd was en 10 jaar of korter voor zijn of haar AOW-leeftijd zit, houdt langer recht op partneralimentatie.

Als een huwelijk korter dan 3 jaar heeft geduurd hoeft er geen partneralimentatie meer te worden betaald. De alimentatie loopt echter door als een ex-partner een nieuwe partner krijgt, omdat dit niet van invloed is op de zoektocht naar werk. Dat is in de huidige wet anders. Nu eindigt de alimentatieverplichting wanneer een ex-partner gaat samenwonen met een nieuwe partner.

Ook het bedrag van de alimentatie gaat omlaag. Nu is het uitgangspunt dat de ex-partner hetzelfde welvaartsniveau behoudt als tijdens het huwelijk. Het gevolg hiervan is echter dat degene die moet betalen in de praktijk soms zwaar onder dat niveau komt te zitten. Dat moet anders.

In het wetsvoorstel wordt de hoogte van de partneralimentatie gebaseerd op de oorspronkelijke uitgangspositie van de ex-partner die recht heeft op alimentatie. Bovendien daalt het bedrag geleidelijk, omdat het niet meer wordt aangepast aan de inflatie.

Uiteraard houden wij u op de hoogte over de ontwikkelingen betreffende dit wetsvoorstel.

Meld u aan voor onze opleidingen nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ons aanbod. Meld u hieronder aan en ontvang als eerste een overzicht van nieuwe data en opleidingen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.