Ik ben getrouwd. Wat moet ik doen om te kunnen scheiden?

Als u gehuwd bent met uw partner, kan het huwelijk eindigen ofwel op verzoek van een van de echtgenoten, ofwel op gezamenlijk verzoek. Het is uiteindelijk altijd de rechter die de echtscheiding uitspreekt. U hoeft echter niet altijd zelf bij de rechtbank te verschijnen: bij een gezamenlijk verzoek zal de rechter de echtscheiding uitspreken zonder u gezien te hebben. Bij een eenzijdig verzoek zal de rechter zowel u als uw partner willen horen.

Slechts één van ons wil scheiden

Als slechts één van de echtgenoten wil scheiden, dan zal zijn of haar advocaat eerst een overleg plannen met de andere echtgenoot en zijn of haar advocaat. In een zogeheten ‘viergesprek’ zal gekeken worden of er afspraken over de echtscheiding gemaakt kunnen worden. Lukt dat, dan worden de afspraken vastgelegd in het echtscheidingsconvenant. Lukt dat niet, dan zal de rechtbank worden verzocht een uitspraak te doen. De uitspraak van de rechter komt dan min of meer in de plaats van het echtscheidingsconvenant.

We willen allebei scheiden

Als u beiden een echtscheiding wilt, dan zult u toch naar de rechter moeten (dit is anders bij een geregistreerd partnerschap). De rechter zal het gemeenschappelijk verzoek altijd toewijzen. Eerst is het echter verstandig om onderling afspraken te maken over de gevolgen van de echtscheiding (zoals alimentatie, boedelverdeling, verevening pensioenrechten en wat er met de woning gebeurt). Dit legt u vast in een echtscheidingsconvenant. Als er kinderen zijn, dan is het opstellen van een ouderschapsplan verplicht.


Het is raadzaam bij het opstellen van een echtscheidingsconvenant en een ouderschapsplan advies in te winnen van een van onze specialisten.

Lisanne van Wijk
Lisanne van Wijk Lisanne van Wijk

Waarmee kan ik u van dienst zijn?

Stuur mij een bericht of een terugbelverzoek

Bel mij Stuur bericht

Meld u aan voor onze opleidingen nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ons aanbod. Meld u hieronder aan en ontvang als eerste een overzicht van nieuwe data en opleidingen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.