Na een echtscheiding zullen de ex-echtgenoten afspraken maken over het hoofdverblijf van de kinderen na de echtscheiding. Op welk adres zullen zij worden ingeschreven, bij vader of bij moeder? Het gebeurt echter vaak dat nadat er afspraken zijn gemaakt over de hoofdverblijfplaats van de kinderen en de zorgregeling voor de kinderen, een ouder met de kinderen wil verhuizen. Dat kan een verhuizing zijn op korte afstand van de huidige woonplaats, maar dat kan ook een verhuizing inhouden naar de andere kant van het land, of zelfs naar het buitenland. Wat gebeurt er als de andere gezaghebbende ouder geen toestemming geeft voor deze verhuizing?
Toestemming van de andere ouder nodig?
Is toestemming van de andere ouder eigenlijk wel nodig? Het antwoord op die vraag hangt af van het feit of beide ouders zijn belast met het ouderlijk gezag. Indien een ouder het eenhoofdig gezag heeft over de kinderen dan kan die ouder in beginsel bepalen of hij of zij verhuist. Toestemming van de andere ouder is dan niet nodig. Wanneer echter beide ouders zijn belast met het ouderlijk gezag, dan dient de andere ouder wel toestemming te geven voor de voorgenomen verhuizing. In de meeste gevallen zijn beide ouders na een echtscheiding belast met het ouderlijk gezag. Wanneer de achterblijvende ouder geen toestemming geeft voor de voorgenomen verhuizing, kunnen de verhuisplannen de koelkast in, tenzij de rechter alsnog vervangende toestemming verleent. Verhuizen zonder toestemming van de andere ouder of de rechter is onverstandig. De rechter kan dan beslissen dat de kinderen terug moeten verhuizen en de rechter kan zelfs het hoofdverblijf van de kinderen wijzigen.
Vervangende toestemming door de rechter
Indien de vertrekkende ouder geen toestemming krijgt voor de verhuizing met de kinderen van de andere ouder dan heeft deze ouder de mogelijkheid om de rechter te vragen om vervangende toestemming voor de verhuizing. Deze vervangende toestemming van de rechter treedt dan in de plaats van de toestemming van de achterblijvende ouder. De vertrekkende ouder zal de rechter goed moeten informeren over de motieven van de voorgenomen verhuizing. Het belang van de kinderen staat voor de rechter bij de voorgenomen verhuizing centraal. Wat voor impact heeft deze verhuizing op de kinderen? Ook de belangen van beide ouders spelen een rol bij de te nemen beslissing. De onderstaande factoren komen in de rechtspraak veel terug bij de door de rechter te nemen beslissing in deze verhuiskwesties:
- de noodzaak van de verhuizing;
- de voorbereiding van de verhuizing;
- de voorgestelde alternatieven voor de verminderde mogelijkheden tot omgang;
- de mate waarin ouders nog met elkaar kunnen overleggen;
- de financiële mogelijkheden van de ouders om de zorgregeling na de verhuizing na te komen.
Conclusie
Bij gezamenlijk gezag is verhuizen zonder toestemming van de andere ouder of de rechter niet verstandig. Indien de achterblijvende ouder geen toestemming geeft voor de verhuizing is het raadzaam de rechter om vervangende toestemming te vragen. Zorg in dat geval dat het verzoek tot verhuizing goed is onderbouwd. De verhuizing dient goed doordacht te zijn. Zonder goed onderbouwd verzoek zal een rechter immers niet snel overgaan tot het verlenen van vervangende toestemming.