Ik woonde samen met mijn (ex)partner, hoe verandert mijn inkomen?

  1. Levensonderhoud

    Woonde u samen met uw (ex-)partner zonder getrouwd te zijn en zonder een geregistreerd partnerschap? Dan heeft u bij een relatiebreuk géén recht op partneralimentatie. Dit is anders als u in uw samenlevingsovereenkomst afspraken heeft opgenomen over partneralimentatie. Heeft u samen kinderen, zal de ene partner aan de andere in principe wél kinderalimentatie moeten betalen, of u dit nu wel of niet in een samenlevingsovereenkomst heeft vastgelegd.

    Om financiële problemen te voorkomen, is het verstandig na te gaan of u in aanmerking komt voor toeslagen of tegemoetkomingen van de overheid.

  2. Pensioenverevening

    Ontvingen u en uw (ex-)partner AOW-pensioen? Na de relatiebreuk heeft u recht op een AOW-pensioen voor alleenstaanden, die 70% bedraagt van het totaalbedrag dat u samen met uw partner ontving.

  3. Verdeling inboedel

    Als u geen samenlevingsovereenkomst heeft opgesteld, zult u samen afspraken moeten maken over de verdeling van de inboedel. Wie krijgt wat? Komt u er onderling niet uit, dan kunt u een bemiddelaar of een advocaat inschakelen. Als u wel een samenlevingsovereenkomst heeft, dan zult u de spullen moeten verdelen overeenkomstig de afspraken die daarin zijn vastgelegd.

  4. Woning

    Het kan zijn dat u samenwoonde in een woning die in eigendom toebehoort aan één van u. Het kan ook zijn dat u samen eigenaar van de woning bent.

    In het eerste geval heeft alleen de eigenaar het recht om (uiteindelijk) in de woning te blijven wonen. De ander heeft geen enkel recht op het huis.

    In het tweede geval zal eerst gekeken moeten worden naar het eventuele samenlevingscontract. Staat daar iets in over de verdeling van de woning? Zo niet (of als er geen samenlevingscontract is), dan behoort het huis in eigendom toe aan beide partners. U heeft dan beiden recht op de helft van (danwel uw aandeel in) de (waarde van) de woning. Lukt dat niet, dan zal het huis verkocht moeten worden. U heeft beiden recht op uw aandeel in de eventuele overwaarde van het huis, maar u dient de onderwaarde naar rato van uw aandeel te dragen. Jegens de bank bent u doorgaans hoofdelijk aansprakelijk.

Guido de Weerd
Guido de Weerd Guido de Weerd

Waarmee kan ik u van dienst zijn?

Stuur mij een bericht of een terugbelverzoek

Bel mij Stuur bericht

Meld u aan voor onze opleidingen nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ons aanbod. Meld u hieronder aan en ontvang als eerste een overzicht van nieuwe data en opleidingen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.