De bevoegdheden van de executeur-afwikkelingsbewindvoerder; de Hoge Raad heeft (niet) gesproken

In een artikel op onze website van 1 augustus 2023 lieten wij u weten dat de Hoge Raad arrest zou gaan wijzen in een zaak waarin de bevoegdheden van de executeur–afwikkelingsbewindvoerder een centrale rol spelen. We schreven dit artikel naar aanleiding van een lezenswaardige conclusie van Procureur-Generaal M.H. Wissink (ECLI:NL:PHR:2023:691). In deze procedure waren onder andere de bevoegdheden van de executeur-afwikkelingsbewindvoerder een belangrijk onderwerp van debat. In het verlengde daarvan speelden vraagstukken omtrent de kosten van executele, alsmede de informatieplicht van de executeur. Het arrest van de Hoge Raad leek om meerdere redenen bijzonder relevant te worden voor de erfrechtpraktijk.

De Hoge Raad heeft inmiddels, op 8 september 2023, arrest gewezen (ECLI:NL:HR:2023:1166). De Hoge Raad is helaas echter niet toegekomen aan een inhoudelijke behandeling van de zaak. De Hoge Raad heeft de zaak afgedaan op artikel 81 lid 1 RO, omdat het bij de beoordeling van de klachten niet nodig was om antwoord te geven op vragen die van belang zijn voor de eenheid of de ontwikkeling van het recht. De visie van de Hoge Raad zou echter wel degelijk interessant zijn geweest voor de praktijk van de erfrecht advocaat. De erfrecht advocaat zal het voorlopig moeten doen met lagere jurisprudentie en literatuur, die deels in de uitvoerige juridische conclusie van de P-G is weergegeven, totdat de Hoge Raad alsnog spreekt.

Meld u aan voor onze opleidingen nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ons aanbod. Meld u hieronder aan en ontvang als eerste een overzicht van nieuwe data en opleidingen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.