Erfenis aanvaarden of verwerpen, hoe doe je dat?

Erfenis, en dan?

Bent u erfgenaam in een nalatenschap, dan heeft u een aantal opties. U kunt de nalatenschap verwerpen of zuiver of beneficiair aanvaarden. Dat laatste noemen we ook wel een aanvaarding onder het voorrecht van boedelbeschrijving. Aanvaardt u een nalatenschap zuiver en bevinden zich in de nalatenschap meer schulden dan bezittingen, dan kunnen schuldeisers u als erfgenaam aanspreken voor de vorderingen die zij hebben op degene die is overleden. De overledene wordt ook wel de erflater genoemd.

 

Wilt u dit voorkomen, dan is het verstandig om zo snel mogelijk een verklaring af te leggen bij de griffie van de rechtbank van de laatste woonplaats van de overledene. Dat kunt u schriftelijk doen door gebruik te maken van het formulier verklaring nalatenschap, terug te vinden op www.rechtspraak.nl, en dit formulier ingevuld en ondertekend aan de griffie van de rechtbank te sturen. U kunt er ook voor kiezen om de verklaring mondeling af te leggen door naar de rechtbank te gaan. Bij zowel de schriftelijke als de mondelinge verklaring heeft u een gewaarmerkt afschrift van de overlijdensakte nodig en een kopie van uw (geldige) legitimatiebewijs. Wat er verder komt kijken bij het zuiver of beneficiair aanvaarden of verwerpen van een nalatenschap, kunt u teruglezen op de website van de Rechtspraak. Omdat een keuze niet meer terug te draaien is, is het belangrijk eerst advies in te winnen bij een erfrechtadvocaat!

 

Beneficiair aanvaarden, of toch verwerpen?

Bij vrees voor eventuele schulden kunt u er het beste voor kiezen om de nalatenschap beneficiair te aanvaarden. In dat geval kunnen schuldeisers voor eventuele schulden die zich in de nalatenschap bevinden zich niet verhalen op uw privévermogen. Zijn er meer bezittingen dan schulden, dan verkrijgt u uw erfdeel.

U dient zich bewust te zijn van het feit dat het verrichten van bepaalde handelingen in de nalatenschap kan worden gezien als een zuivere aanvaarding van deze nalatenschap. Wanneer u bijvoorbeeld vanaf de bankrekening van de overledene betalingen verricht die geen verband houden met de begrafenis, dan loopt u het risico dat achteraf wordt gezegd dat u de nalatenschap daarmee zuiver heeft aanvaard.

Dit risico voorkomt u door de nalatenschap zo snel mogelijk na het overlijden van de erflater beneficiair te aanvaarden. U kunt er ook voor kiezen om de nalatenschap te verwerpen. Dat heeft tot gevolg dat u helemaal geen aanspraak kunt maken op de erfenis, ook niet wanneer er meer bezittingen dan schulden zijn in de nalatenschap. Dit kan ook gevolgen hebben voor een eventuele levensverzekeringuitkering. Lees meer over de gevolgen van het verwerpen van een erfenis

 

Eerst laten adviseren, dan kiezen!

Bij alle drie de keuzes is het van belang dat u zich eerst (en zo snel mogelijk) laat adviseren voordat u de keuze uitbrengt. Een verkeerde keuze kan immers grote gevolgen hebben.

Meld u aan voor onze opleidingen nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ons aanbod. Meld u hieronder aan en ontvang als eerste een overzicht van nieuwe data en opleidingen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.